На Чернігівщині стартує безпрецедентний для області інвестиційний проект

На Чернігівщині стартує безпрецедентний для області інвестиційний проект

Укрінформ
Сесія Чернігівської обласної ради сьогодні, 4 квітня, погодила надання дозволу на користування родовищем кварцових пісків "Вершини" товариству з обмеженою відповідальністю "Сенд Індастрі".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цей проект є унікальним не тільки в регіональному масштабі, а й у національному, оскільки в Україні відсутній завод із виробництва листового скла. Україна його імпортує, в основному, з Польщі, трохи з Росії та Білорусі", - розповів депутатам представник ТОВ "Стюарт Флоат Гласс" Олег Семінський.

За його словами, проект реалізують компанія "Стюарт інженірінг" (США) та Швейцарський фонд P-Build Holding AG. Обсяг інвестицій складає 250 млн доларів США. ТОВ "Сенд Індастрі", яке добуватиме пісок, зареєстроване в райцентрі Городня Чернігівської області, а компанія "Стюарт інженірінг Україна", яка будуватиме підприємство - в с. Ваганичі. Отже, підкреслив доповідач, всі податки, збори, екологічні й рентні платежі залишатимуться в місцевих бюджетах.

Від Семінського депутати дізналися, що великі поклади кварцового піску в с. Ваганичі Городнянського району були виявлені ще в 70-х роках минулого століття. Розвідки, проведені зараз, показали, що не весь пісок придатний для виробництва скла, оскільки майже половина його містить домішки заліза. Такий продаватимуть будівельникам доріг.

Підприємство збудують у місті Городня на території колишнього аеродрому. У власності інвесторів перебуває вже 49 га землі, на якій ведуться підготовчі роботи, зокрема, розробляється детальний план території, йде процес зміни цільового призначення земельної ділянки тощо.

Читайте також: Цьогоріч мала приватизація поповнила бюджет на 184 мільйони - ФДМУ

Як планується, промислова потужність заводу становитиме 600 т скла на добу. На це йтиме 400 т кварцового піску. Асортимент продукції складатиметься з листового скла і склопакетів, а в перспективі й автомобільного скла для потужних виробників Німеччини, Франції та Італії.

Реалізація інвестпроекту дозволить створити 350 робочих місць: 250 - на заводі, 100 - на видобутку піску. Частина фахівців пройде стажування в Європі й США. Збудувати підприємство планується максимум за 3 роки.

Отримати спецдозвіл на користування надрами (родовищем кварцового піску) ТОВ "Сенд Індастрі" вдалося лише з другої спроби. Перша була зроблена 20 грудня 2018 року, однак тоді депутати не підтримали проект рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-