Розробники Nord Stream-2 стверджують, що він не замінить транзит через Україну

Розробники Nord Stream-2 стверджують, що він не замінить транзит через Україну

Укрінформ
Розробники проекту Nord Stream-2 запевняють, що новий російський газопровід не замінить транзит газу через Україну.

Про це заявив у понеділок іноземним журналістам в Берліні офіційний представник Nord Stream-2 AG Єнс Мюллер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Nord Stream-2 не може замістити транзит газу через Україну ... ПП буде поставляти додатковий газ через додаткову інфраструктуру", - запевнив Мюллер.

Мотивував він це тим, що щорічний транзит через Україну становить 93 млрд кубометрів, а пропускна здатність Nord Stream-2 - 55 млрд.

Він додав, що в умовах зростання потреби Європи в імпортному газі "всі інші шляхи" буде задіяно більше, ніж будь-коли.

Що стосується потреб самої України в блакитному паливі, то Мюллер допускає, що країна зможе в подальшому обходитися зовсім без закупівель газу у Росії і буде повністю забезпечуватися західними партнерами. Вона довела таку можливість в 2015 році і може пишатися цим, заявив представник компанії-розробника.

За даними Nord Stream-2 AG, роботи з будівництва трубопроводу йдуть у плановому порядку. Дозволи від Данії на прокладку в її територіальних водах очікують цього року. Це єдина з п'яти країн, яка його ще не дала при тому, що було подано дві заявки - в квітні 2017 року і серпні 2018 го - на альтернативний маршрут. Зазвичай розгляд заявки триває від 8 місяців до року.

Читайте також: Nord Stream-2 створив для Німеччини нову загрозу – Гармс

Мюллер також зауважив, що розробники проекту не коментують політичні заяви урядів і країн. Але запевнив, що всі роботи ведуться в повній відповідності з законом.

Як повідомлялося, газопровід Nord Stream-2 будується з Росії в ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина складе більше ніж 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Газопровід будує російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream-2 через можливу втрату статусу транзитної країни. Крім того, противниками Nord Stream-2 є США, Польща і країни Балтії, застерігаючи, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. У свою чергу, в Німеччині стверджують, що це проект економічний, а не політичний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-