За 50 років Дніпро обміліє вдвічі - експерт

За 50 років Дніпро обміліє вдвічі - експерт

Фото
Укрінформ
Україна за кілька десятиліть ризикує потрапити у залежність від інших країн через нестачу води: якщо нічого не робити, за 20 років степ підійде до Києва, за 50 років Дніпро обміліє вдвічі.

Про це сказав в Укрінформі голова ГО “Чистий Дніпро” Дмитро Надєєв під час круглого столу “Чи доведеться Україні вже до 2050 року, або й раніше, імпортувати питну воду?”, повідомляє кореспондент агентства.

"За 20 років, якщо нічого не робити, степ підійде до Києва. Це означатиме, що дефіцит води в південних регіонах стане загрозливим для промисловості Запорізької і Січеславської областей, а на Херсонщині буде жорстка посуха. Наше дослідження підтверджує найгірші прогнози: за 50 років Дніпро обміліє вдвічі", - заявив Надєєв.

За його словами, щороку температура повітря у Києві впевнено перевищує норми на 2°С, і якщо такі темпи збережуться, то протягом менш як 10 років температура зросте ще на 5°С, і це позначається на водних ресурсах.

“В Україні темпи локального потепління перевищують темпи глобального потепління. Останні спостереження свідчать, що показник інтенсивності цього процесу становить 0,6°С за останні 10 років. Згідно з прогнозами, він може зростати, і це не супроводжується збільшенням кількості опадів. За останні 20 років не було жодного випадку, коли середньорічна температура не була більшою за норму”, - сказав експерт.

Директор Інституту водних проблем та меліорації Михайло Ромащенко підкреслив, що на території нашої держави формується лише чверть усіх запасів води України. І нерозважливе користування водними ресурсами позначається на якості води, яку споживають українці.

На його думку, протягом останніх років відбувається забруднення як поверхневих, так і ґрунтових вод стоками, змінюється хімічний склад води, зростає мінералізація і накопичується кількість токсичних речовин у водоймах України, зменшення живлення ґрунту.

Читайте також: Експерт: В Україні 3 мільйони гектарів - у зоні критичного дефіциту води

Ромащенко також наголосив, що в Україні ще два десятиліття тому зрошувалися 2,6 млн га сільськогосподарської землі, тоді як нині зрошуються лише 500 тис. га аграрних угідь.

“Маючи розвинену інфраструктуру забору та подачі води до поля, Україна використовує лише 25% існуючих можливостей для зрошення сільськогосподарських земель”, - сказав Ромащенко.

Він висловив сподівання, що новий басейновий принцип управління водними ресурсами, розроблений фахівцями Інституту водних проблем та меліорації спільно з Мінекології та Мінагрополітики України, сприятиме відновленню водного балансу в Україні.

“Через хижацьке ставлення людини відбувається зневоднення Дніпра. Приміром, у 2017 році у річку було скинуто близько 2 куб. км стоків, з яких майже половина неочищених або недостатньо очищених", - наголосив провідний фахівець з оцінювання впливу господарської діяльності на річки України, професор Віктор Вишневський.

За його даними, зменшення водності сприяє "цвітінню" водойм внаслідок розмноження водоростей, і це призвело до заростання річки: зараз фактична площа Київського водосховища в умовах нормального підпірного рівня становить 823,7 кв. км, тобто вона скоротилася на 10,7%.

Вчений переконаний, що в Україні потрібно виключити водний горіх з Червоної книги, бо він швидко розростається і зменшує глибину водойм.

Заступник начальника Міжрегіонального офісу захисту масивів дніпровських водосховищ Ігор Стрелець запевнив, що Україні треба відновити практику розчищення та днопоглиблення водойм земснарядами. “Якщо не будемо розчищати водосховища і приводити дно до стану, який був до створення водосховищ, ми втратимо водні запаси України", - переконаний Стрелець.

Як повідомляв Укрінформ, громадська організація “Чистий Дніпро” була створена на початку 2019 року з метою об’єднати людей, яким небайдужа доля найбільшої річки України. Головою організації є Дмитро Надєєв. Дослідження про стан українських річок, презентоване під час круглого столу, було підготовлене на основі праць провідних науковців країни на замовлення ГО "Чистий Дніпро”.

 Фото: Олена Худякова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-