Бюджет за доходами торік недовиконали на 2% - Казначейство

Бюджет за доходами торік недовиконали на 2% - Казначейство

Укрінформ
У 2018 році до загального і спеціального фондів державного бюджету надійшло 928,1 млрд гривень доходів, що становить 98,1% річних планових показників.

Про це під час публічного звіту про підсумки діяльності Державної казначейської служби України за 2018 рік сказала голова Казначейства Тетяна Слюз, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Виконання дохідної частини загального фонду склало 98,1%", - сказала Слюз.

Вона зазначила, що порівняно з 2017 роком доходів надійшло на 134,7 млрд грн, або на 17%, більше.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві фінансів вважають, що, незважаючи на великі виклики, які постали перед фінансовою системою України у 2018 році, міністерство виконало всі свої головні зобов'язання та забезпечило фінансування захищених статей видатків. Загалом, дефіцит державного бюджету в 2018 році вдалося утримати у запланованих рамках.

Якщо говорити про доходи державного бюджету, то протягом року Мінфін вказував на кілька основних факторів, що ускладнили виконання планових показників. Зокрема, на обсяг податкових надходжень негативно вплинули аванс по рентних платежах (в грудні 2017 року було сплачено 4,8 млрд грн, які були закладені в план 2018 року), падіння виробництва тютюнових виробів (на 10,1% у річному вимірі за результатами 11 місяців 2018 року), а також нижчі за закладені в припущення держбюджету ціни на нафтопродукти, відсутність девальвації гривні, менші обсяги імпорту природного газу. Водночас суми відшкодування ПДВ, яке здійснювалося автоматично, були вищими за прогнозовані.

Читайте також: Казначейство повідомило, скільки пішло на обслуговування держборгу торік

Крім того, податкові надходження до державного бюджету скориговано на 3,2 млрд грн, які було спрямовано до місцевих бюджетів на ремонт доріг (митний експеримент). В результаті, незважаючи на перевиконання плану надходжень від податку на прибуток підприємств, податкові надходження до загального фонду держбюджету за результатами року були на 8,1 млрд грн нижчими за планові і становили 716,6 млрд грн (за оперативними даними Державної казначейської служби).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-