НАБУ: обшуки у НКРЕКП провели в рамках справи

НАБУ: обшуки у НКРЕКП провели в рамках справи "Роттердам+"

Укрінформ
Детективи НАБУ здійснили обшуки в приміщеннях Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у рамках розслідування справи “Роттердам+”.

Про це інформує прес-служба НАБУ у Facebook.

"Детективи НАБУ 14 лютого здійснили обшуки в приміщеннях НКРЕКП. Слідча дія санкціонована і проведена в межах розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого зловживання службовими особами НКРЕКП своїм службовим становищем під час ухвалення рішення про введення в дію так званої формули "Роттердам+", - йдеться у повідомленні.

У НАБУ зазначили, що під час розслідування цього провадження детективи НАБУ "стикаються з численними перешкодами, в тому числі і з боку НКРЕКП".

"Остання приховує частину документів, що визначають окремі складові елементи прогнозованого розрахунку оптової ринкової ціни на електроенергію. Має місце і перекручування інформації з боку окремих осіб. Мова про буцімто наявність висновків експертів, які не підтверджують факт завдання збитків інтересам держави через дію формули "Роттердам+", - додали у відомстві.

Читайте також: НАБУ провело обшук у "тарифній" комісії

Зазначається, що для запобігання подальшим маніпуляціям "роз’яснюємо, що розмір збитків у межах кримінального провадження визначається виключно за результатами судово-економічної експертизи, яка може бути проведена тільки уповноваженими державними експертними установами".

"Однак для всебічного об’єктивного розслідування детективи залучають й інші дослідницькі інституції. Однією з таких є Інститут економіки та прогнозування НАН України. У межах розслідування формули "Роттердам+" на замовлення НАБУ цей інститут провів наукове дослідження ринку вугілля в Україні та світі. З-поміж іншого, аналізувались світові та вітчизняні практики державного регулювання", - додали у НАБУ.

Уточнюється, що на підставі наукової роботи, отриманої від НАН, "слідство змогло забезпечити повноту досудового розслідування і зважити наслідки введення в дію формули "Роттердам+" не лише з позиції інтересу окремих гравців, а і з точки зору зіставлення балансу інтересів держави, генеруючих та вугледобувних компаній і споживачів електроенергії".

"Результати дослідження є вагомим підґрунтям для формування попередніх висновків щодо розміру завданих збитків інтересам держави", - підкреслили у НАБУ.

Раніше 14 лютого у НКРЕКП повідомили, що у них провели обшук детективи НАБУ, і заявили, що Нацкомісія працює у штатному режимі.

Як повідомляв Укрінформ, у 2016 році НКРЕКП ухваленням постанови № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" (формула "Роттердам+") затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію на ринок. У ній, серед іншого, враховується ціна на вугілля. Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Читайте також: Енергоатом просить АМКУ скасувати формулу Роттердам+

За інформацією ЗМІ, через застосування нової формули підприємства теплової генерації стали продавати електроенергію дорожче.

У березні 2017 року НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через формулу "Роттердам+".

На початку вересня 2018 року НКРЕКП повідомила, що Європейська асоціація вугілля та лігніту (EURACOAL) вважає визначення індикативної ціни енергетичного вугілля на підставі середньої ринкової ціни вугілля на європейському ринку (АРІ2) найкращим індикатором зміни цін на вугілля для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-