Енергоатом просить АМКУ скасувати формулу Роттердам+

Енергоатом просить АМКУ скасувати формулу Роттердам+

Укрінформ
"Енергоатом" поскаржилося до Антимонопольного комітету на можливе порушення умов чесної конкуренції внаслідок затвердження Нацкомісією формули "Роттердам+".

Про це повідомляє Антимонопольний комітет України.

Зокрема, ДП НАЕК Енергоатом заявляє, що дії НКРЕКП призвели до перерозподілу коштів оптового ринку електроенергії на користь генеруючих компаній ТЕС за рахунок відповідного зниження тарифу на електричну енергію, що виробляється АЕС.

"Енергоатом просить Комітет прийняти рішення про припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом зобов’язання НКРЕКП скасувати пункт 3.1. Постанови НКРЕКП від 03.03.2016 № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії» в частині розрахунку прогнозної ціни продажу електроенергії з використанням у формулі показників індикативної ціни вугілля та ціни його транспортування", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після отримання заяви Антимонопольний комітет направив вимоги про надання інформації до НКРЕКП, Міністерства енергетики та державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Читайте також: Голова НКРЕКП натякає, що формула Роттердам+ не така вже й погана

Як повідомлялося, у 2016 році Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг ухваленням постанови № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" (формула "Роттердам+") затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію на ринок. У ній, серед іншого, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до зазначеної методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

За інформацією ЗМІ, через застосування нової формули підприємства теплової генерації, в тому числі ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-