Зняття мораторію на продаж сільгоспземлі залучить інвестиції в галузь - експерт

Зняття мораторію на продаж сільгоспземлі залучить інвестиції в галузь - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Міжнародна фінансова корпорація (IFC) хоче якомога швидше побачити зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Про це сказала глава представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні Олена Волошина в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наша компанія дуже хоче бачити якомога швидше зняття мораторію на землю. Тому що для цього є безліч причин, але, напевно, найголовніша - це допоможе залучити максимальну кількість інвестицій в (аграрний - ред.) сектор, це дасть змогу розвинути максимально потенціал сектору, зробити його набагато ефективнішим. Не кажучи вже про те, що в певному сенсі там порушуються деякі конституційні права власників цих земельних паїв», - сказала Волошина.

Вона додала, що IFC відстоює зняття мораторію на землю і прагне всіляко сприяти прийняттю цього рішення. «Ми все робимо для того, щоб цей процес був організований правильно, ефективно, прозоро. Для того щоб були захищені інтереси дрібних фермерів. Ми дуже активно працюємо з урядом над розробкою таких правильних механізмів», - заявила глава представництва IFC.

Читайте також: Аграрії Тернопільщини завдяки підтримці держави досягли рекордного ВВП

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 20 грудня 2018 року продовжила на рік (до 1 січня 2020 року) мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Пізніше, 17 січня, Верховна Рада відхилила проект постанови про скасування свого рішення від 20 грудня про ухвалення закону "Про внесення змін до розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель".

4 лютого закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року підписав Президент Петро Порошенко.

Водночас Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонувало Президенту застосувати право вето до цього закону. У МЕРТ, зокрема, зазначали, що, за оцінками Світового банку, запровадження ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щороку на додаткові 0,6-1,6 відсоткового пункта і дало б змогу залучати близько 1,5 млрд дол. додаткових інвестицій на рік, додати імпульсу розвитку сільськогосподарського і фінансового секторів і сільській місцевості.

Крім того, за даними МЕРТ, відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 млн українців - власників земельних паїв. В умовах послабленої конкуренції через відсутність ринку землі власники отримують за оренду ділянок плату, яка занижена в 5 разів: 50 дол. за гектар на рік замість 250 дол. за гектар, як у Болгарії чи Польщі.

Крім того, як зазначили в міністерстві, відсутність ринку землі спонукає фермерів інвестувати у вирощування переважно однорічних культур (соняшник або ріпак), які найбільше виснажують землю. А за оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади та державний бюджет щороку недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод з фактичного продажу земельних ділянок.

Заборона на продаж земель сільгосппризначення була запроваджена в Україні ще в 2001 році. З 2002 року мораторій почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент не раз його продовжував.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-