Запаси яблук в Україні на 42% перевищують минулорічні - експерти

Запаси яблук в Україні на 42% перевищують минулорічні - експерти

Укрінформ
Запаси десертного яблука в Україні станом на 1 лютого є рекордними: 280 тис. тонн, що на 42% більше, ніж у попередньому сезоні.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

"Аналітики EastFruit оцінюють запаси десертного яблука в Україні в 280 тис. тонн станом на 1 лютого 2019 року, що на 42% більше, ніж на ту саму дату минулого року. Це абсолютний рекорд запасів яблука на цю дату в історії України", - йдеться у повідомленні.

Як стверджують експерти, таке стрімке зростання запасів яблука порівняно з попереднім роком пояснюють як рекордним урожаєм, так і рекордними темпами введення в експлуатацію фруктосховищ минулого року, що дозволило зберегти значно більший обсяг продукції до другої половини сезону. Водночас істотний вплив на збільшення запасів мали і низькі темпи реалізації яблука в першій половині сезону 2018-2019 років у зв'язку з низьким рівнем цін і конкуренцією на ринку яблука.

"У серпні 2018 - січні 2019 року, згідно з нашими оцінками, було експортовано близько 23 тис. тонн яблука, а це лише на 2 тис. тонн більше, ніж за перше півріччя сезону 2017/18 років. Таким чином, у лютому - червні українським садівникам необхідно експортувати рекордні обсяги яблука, збільшивши відвантаження буквально в кілька разів, щоб уникнути необхідності утилізації яблук навесні та обвалу цін на внутрішньому ринку", - сказав Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO ).

Читайте також: Мінагро розробило проект порядку інвентаризації земель сільгосппризначення

За інформацією аналітиків, якщо оцінка запасів яблука в Україні є правильною, то це ставить Україну на п'яте місце в Європі за запасами яблука після Польщі, Італії, Німеччини і Франції. Також це означає, що запаси яблука в Україні наразі більші, ніж запаси яблука в Іспанії, Нідерландах, Бельгії, Великій Британії та Австрії. Крім того, запаси яблука в Україні перевищують запаси яблука в Молдові і Сербії - двох найбільших європейських постачальниках цих фруктів на ринок Російської Федерації. Не дивно, що провідні виробники та експортери яблука України активно шукають нові ринку збуту. Зокрема, 28 березня 2019 року в Дубаї, ОАЕ, відбудеться торговельний форум Fruit Trade Ukraine - Middle East, для участі в якому вже зареєструвалися понад 30 постачальників фруктів, ягід і горіхів з України та провідні імпортери і мережі супермаркетів Близького Сходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-