АМКУ пропонує конкуренцію при відборі банків для виплати субсидій у грошовій формі

АМКУ пропонує конкуренцію при відборі банків для виплати субсидій у грошовій формі

Укрінформ
Антимонопольний комітет України пропонує Кабінету міністрів переглянути положення постанови від 27 грудня 2018 року №1176 «Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі».

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

"31 січня 2019 року Антимонопольним комітетом України було схвалено лист про направлення пропозицій Кабінету Міністрів України про перегляд положень постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 №1176 «Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі» у частині забезпечення конкурентних умов відбору банків", - ідеться в повідомленні.

На думку АМКУ, має відбутися відбір за "чіткими, прозорими та недискримінаційними критеріями" банків, в яких:

- відкриватимуть рахунки для виплати житлових субсидій, отримуватимуть з держбюджету кошти для виплати пільг і житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, а потім переказуватимуть їх на рахунки управителів багатоквартирного будинку, об’єднань та виконавців комунальних послуг;

- відкриватимуть громадянам - одержувачам житлових субсидій поточні рахунки для виплати залишків коштів субсидій, які утворилися станом на 1 червня.

У Комітеті нагадують, що постановою №1176 уряд уповноважив ПАТ «Державний ощадний банк України» здійснювати банківське обслуговування реалізації механізму надання житлових субсидій у грошовій формі.

Як відомо, у держбюджеті на 2019 рік на субсидії закладено 55 млрд грн, з яких 12 млрд грн українці повинні отримати «живими коштами».

Читайте також: АМКУ почав перевірку облгазів через завищені суми у платіжках

Як повідомляв Укрінформ, міністр соціальної політики України Андрій Рева 16 січня анонсував початок монетизації субсидій готівкою в березні 2019 року. За його словами, на нараді в Президента України за участю прем'єр-міністра, міністрів, а також зацікавлених сторін: Укрпошти, Нафтогазу, Пенсійного фонду, громадських організацій, представників ОСББ, було прийнято політичне рішення про те, що особам, яким уже призначено субсидію з жовтня, з березня переказуватимуть готівкові кошти на грошові рахунки. Це дасть змогу визначити, який механізм є більш ефективним, оскільки і "готівковий", і "безготівковий" механізми субсидування працюватимуть паралельно. За даними Реви, нині в Україні налічується 4 млн одержувачів субсидій, середній розмір субсидії становить 1,5 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-