НБУ в січні оштрафував два банки за порушення у сфері фінмоніторингу

НБУ в січні оштрафував два банки за порушення у сфері фінмоніторингу

Укрінформ
Національний банк у січні 2019 року застосував до трьох банків заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінмоніторингу. 

Про це повідомляє прес-служба НБУ .

"Національний банк України за результатами перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення у січні 2019 року застосував до: АТ "Універсал Банк" заходи впливу у вигляді: штрафу у розмірі 14 382 472,28 гривні за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу. Вона полягає у проведенні клієнтами банку фінансових операцій з переказу коштів, які містять ознаки відмивання, у сумі близько 2,8 мільярда гривень", - ідеться в повідомленні.

При цьому регулятор уточнив, що основний обсяг зазначених операцій банк провів у період із червня 2016 року до травня 2017 року.

У НБУ зазначають, що ці операції проводились, зокрема, на підставі документів, які містять недостовірну інформацію або за відсутності будь-яких підтверджуючих документів.

"Вони проводились з метою перерозподілу фінансових потоків, отриманих від контрагентів за один вид товарів (послуг) для подальшого перерахування коштів іншим контрагентам за зовсім інші товари (послуги). При цьому банк продовжував обслуговувати тих клієнтів, щодо яких прийнято рішення про припинення ділових відносин (цим клієнтам встановлено неприйнятно високий ризик), що свідчить про формальний підхід банку до виконання вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу. Так, протягом близько місяця після прийняття банком таких рішень клієнтами банку проведено фінансові операції на загальну суму близько 266 мільйонів гривень", - додає прес-служба.

Читайте також: НБУ визначив планові обсяги купівлі валюти на міжбанку

Окрім цього, було оштрафовано і АТ "Правекс Банк" на 200 тис. гривень за нездійснення банком належного аналізу фінансових операцій з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

До АТ "Юнекс Банк" було застосовано захід впливу у вигляді письмового застереження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-