У Раді зареєстрували проект щодо створення конкурентного ринку залізничних перевезень

У Раді зареєстрували проект щодо створення конкурентного ринку залізничних перевезень

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №9512 “Про залізничний транспорт України”, який передбачає створення конкурентного ринку залізничних перевезень.

Авторами законодавчої ініціативи виступили 39 народних депутатів, зокрема голова Комітету ВР з питань транспорту Ярослав Дубневич, голова фракції “Блок Петра Порошенка” Артур Герасимов та лідер фракції “Народний фронт” Максим Бурбак, повідомляється на сайті парламенту.

“Завданням прийняття акта є створення умов для розвитку конкурентного середовища на ринку залізничних перевезень з урахуванням основних вимог законодавства ЄС”, - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом передбачається, що здійснювати перевезення пасажирів і вантажів можуть перевізники будь-яких форм власності, які забезпечують тяговий рухомий склад.

При цьому пропонується створити два нових органи, що здійснюватимуть державне управління на конкурентному ринку перевезень: центральний орган виконавчої влади, що здійснює державне регулювання та нагляд у сфері залізничного транспорту, та національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту.

Законопроектом передбачено впровадження системи безпеки руху на залізничному транспорті. Так, оператор інфраструктури, перевізник і власник під’їзної колії повинні будуть розробити, впровадити, підтримувати та удосконалювати власні системи управління безпекою руху, що підтверджується сертифікатом авторизації безпеки.

Водночас пропонується введення технічного розслідування залізничних транспортних подій, яке здійснюватиме державна спеціалізована експертна установа з технічного розслідування подій на транспорті, створена Урядом.

Читайте також: В Укрзалізниці заявили про успішність контейнерного поїзда Чорноморська - Київ-Ліски

У законопроекті також визначається новий підхід до забезпечення суспільно важливих перевезень, які визначатимуть Кабмін та органи місцевого самоврядування. При цьому суспільно важливі перевезення здійснюються на компенсаційній основі за рахунок державного та місцевих бюджетів, а перевізник обиратиметься на конкурсних засадах.

Окрім того, автори проекту закону пропонують внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Кодекс може бути доповнений статтею, за якою невиконання вимог державного регулятора щодо усунення порушень законодавства з безпеки та регулювання ринку на залізничному транспорті передбачатиме накладення штрафу від ста (1700 грн) до двохсот (3400 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Передбачається, що ухвалення законопроекту дозволить створити організаційні, правові та економічні основи для функціонування конкурентного ринку залізничних перевезень в Україні та підвищити ефективність управління, вдосконалити організаційно-правові та економічні засади ринку залізничних перевезень, покращити якість та доступність послуг перевезень залізничним транспортом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-