НБУ і ЄБРР реалізують програму збереження відносин між банками та клієнтами

НБУ і ЄБРР реалізують програму збереження відносин між банками та клієнтами

Укрінформ
Національний банк спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку реалізують програму збереження відносин між банками та клієнтами.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк України спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку здійснили оцінку наслідків де-ріскінгу в банківському секторі України і виробили комплексну програму нівелювання його причин. Де-ріскінг (de-risking) – це феномен, коли фінансові установи припиняють або обмежують ділові відносини з клієнтами для уникнення ризиків, а не управління ними. Він створює істотні перешкоди для доступу українських банків на міжнародний ринок та здійснення платежів в іноземній валюті", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, впродовж 2016-2017 рр., у зв'язку з посиленням нормативних вимог і збільшенням витрат на комплаєнс у розвинутих економіках, багато українських банків втратили можливість мати прямі кореспондентські відносини з американськими та європейськими банками.

Серед основних причин де-ріскінгу можна виокремити декілька: обсяг бізнесу з банками-респондентами не забезпечує покриття витрат на комплаєнс, платіжні послуги надаються банкам-респондентам, щодо яких недоступна необхідна інформація для адекватної оцінки ризику. Сюди ж можна віднести і те, що клієнти знаходяться в юрисдикціях, які вважаються занадто ризикованими, або продукти, послуги чи клієнтська база банку-респондента характеризується підвищеним ризиком.

Читайте також: НБУ змінив підходи до визначення результатів оцінки стійкості банків

Як відомо, проблема де-ріскінгу є глобальною і зачіпає банківський сектор у всьому світі. Згідно з даними Міжнародної торгової палати, станом на 2015 рік 70% банків-учасників відхилили транзакції по торговому фінансуванню через збільшення нормативних вимог, причому 46% закрили рахунки через збільшення витрат на комплаєнс. Крім того, 91% респондентів очікують подальшого збільшення нормативно-правового регулювання у наступні кілька років.

У 2019 році НБУ і ЄБРР продовжать тісно співпрацювати за низкою напрямів, зокрема, з питань зниження рівня де-ріскінгу в Україні та розробки рекомендації для банків щодо оптимізації бізнес-процесів, перенавчання співробітників і подальшого нівелювання причин де-ріскінгу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-