Глобальна торгівельна система перебуває під безпрецедентним тиском – СОТ

Глобальна торгівельна система перебуває під безпрецедентним тиском – СОТ

Укрінформ
Глобальна багатостороння торгівельна система, яка існує на сьогодні, потребує негайної реформи та модернізації.

Про це у четвер, 24 січня, у Давосі заявив генеральний директор Світової організації торгівлі (СОТ) Роберто Азеведо під час дискусії щодо тенденцій глобальної торгівлі, повідомляє Укрінформ.

"Я вважаю, що сучасні виклики найвищі, ніж будь-коли. Ідеться не лише про СОТ. Якщо ми зважатимемо на багатосторонню торгівельну систему, яка була створена після Другої світової війни – з 1947 року і дотепер, - ми ніколи не мали справу з настільки великими викликами. Ці виклики для існуючої системи є дійсно фундаментальними", - сказав Азеведо.

Він наголосив на важливості принципу багатосторонності торгівлі. Але багатостороння торгівельна система, якщо вона переживає період застою і стагнації, вже не може бути актуальною. Щоб вистояти перед викликами, такими як нерівні умови торгівлі, національні обмеження та нетарифні бар’єри, ця система має розвиватися, трансформуватися, змінюватися, адаптувати себе, відповідати на глобальні реалії. Тому що світ зараз змінюється швидше, ніж раніше.

"Якщо взяти останній розвиток – укладення угод, які полегшують торгівлю, розвиток інформаційних технологій, скасування субсидій на експорт сільськогосподарської продукції, – ми вийшли на дійсно безпрецедентні угоди. Вони хороші, великі, важливі – але їх вже недостатньо. Неприйнятно, щоб така організація як СОТ у 2018 році не говорила про електронну комерцію або про цифрову економіку. Адже саме ці явища на сьогодні є основою глобальної еволюції", - зазначив Азеведо.

Читайте також: Австралія поскаржилася на Індію в СОТ через цукрові субсидії

Він зауважив, що глобальна дискусія щодо реформування торгівельної системи вже розпочалася. Під час нещодавньої зустрічі лідери "Великої двадцятки" у Буенос-Айресі дали зрозуміти: чинна система є важливою - для створення нових робочих місць, підтримання економічного зростання, – але вона має бути осучаснена. Така модернізація є зараз головним викликом, перед яким стоїть глобальна торгівля.

"Або система буде оновлена, або вона зникне. Вона буде заміщена іншими механізмами, які з’являтимуться натомість. Це не є викликом для СОТ, яка зараз виведена за межі загальної картини. Ми ризикуємо поверненням "темних віків". І це виклик не для нас, не для СОТ - це виклик для усього глобального торговельного співтовариства", - заявив Азеведо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-