Землі колишніх колгоспів перейшли у власність громад

Землі колишніх колгоспів перейшли у власність громад

Децентралізація
Укрінформ
З 1 січня об'єднані тергромади отримали у власність землі колишніх колективних сільськогосподарських підприємств, які були розташовані на їх територіях. Закон, який регламентує це питання, набув чинності з початку 2019 року.

Роз'яснення експертів Програми “U-LEAD з Європою” щодо цього та інших положень змін до земельного законодавства, розміщено на сайті “Децентралізація”.
“Землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, що на день набуття чинності Законом перебували у приватній власності), вважаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані. Зазначений закон є підставою для державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки, сформовані за рахунок земель, які в силу зазначеного закону переходять до комунальної власності”, - йдеться у роз’ясненні.
Читайте також: Громаді Києва повернули землю на Трухановому острові

Зазначається, що ця норма закону не стосується тих земель, які були розпайовані і знаходяться у приватній власності.

Таким чином, ОТГ мають провести у себе інвентаризацію земель з тим щоб розуміти, які земельні ресурси є у розпорядженні громади, і визначити перспективи отримання коштів за їх використання.

Також власники невитребуваних земельних паїв мають до 1 січня 2025 року оформити своє право власності на земельну ділянку. Якщо цього не буде зроблено, вважатиметься, що власник відмовився від свого права власності.

Земельні ділянки громад, які сформовані з таких невитребуваних земельних паїв, протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності не можуть бути передані у приватну власність.

Більш детальне роз'яснення стосовно змін до земельного законодавства розміщено на сайті “Децентралізація

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-