Рекорд аграріїв: торік забезпечили майже 40% загальноукраїнського експорту

Рекорд аграріїв: торік забезпечили майже 40% загальноукраїнського експорту

Укрінформ
Українські аграрії у 2018 році встановили абсолютний рекорд за обсягами експорту сільськогосподарської продукції, забезпечивши 39,8% загальноукраїнського експорту.

Про це сказав заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”(ІАЕ) Микола Пугачов, повідомляє прес-служба ІАЕ.

“2018 року продукція АПК склала 39,8% у загальному експорті з України, зберігши лідерство у його товарній структурі. Характерною рисою минулого року для вітчизняного аграрного сектору економіки стала низка рекордів за обсягами експорту сільгосппродукції”, - зазначив Пугачов.

Згідно з даними Державної служби статистики України, за підсумками 2018 року Україна експортувала агропродовольства (групи 1-24 УКТЗЕД, а також казеїн, альбуміни, шкури, хутро, вовна та ін.) на суму 18,8 млрд дол., побивши рекордний показник 2012 року у 18,2 млрд дол.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, вирішальним для сумарного зростання експорту продукції АПК торік стало збільшення обсягів продажу до двох ключових регіонів – Азії та Європейського Союзу. У 2018 році Азія посилила свої позиції основного імпортера вітчизняної агропродукції. Вартісні обсяги вітчизняного експорту до країн цього регіону у 2018 збільшилися до 8 млрд дол.. Частка азійських країн склала торік 42,6% від загального експорту української сільгосппродукції. Це майже на 4% перевищило рекордний показник поставок до цього регіону у 7,7 млрд дол., встановлений у 2017 році.

Експорт аграрної продукції українського виробництва до країн Євросоюзу сягнув у 2018 році найвищої за часів незалежності України позначки. Його обсяги у вартісному вимірі становили 6,3 млрд дол. та перевищивши рекордний показник 2017 року у 5,8 млрд дол. При цьому, частка ЄС у вітчизняному експорті агропродовольства минулого року становила 33,5%.

Обсяги поставок до країн Африки дещо знизилися до 12,2% у загальному експорті вітчизняної сільгосппродукції і становили 2,3 млрд дол. Водночас, припинилося зниження вітчизняного експорту сільськогосподарської продукції до країн СНД, яке тривало протягом останніх років. З 2017 року спостерігається тенденція поступового збільшення обсягів продажів до цього регіону. Торік вартісні обсяги експорту сільськогосподарської продукції до країн СНД незначно (+10,3%) збільшилися – до 1,5 млрд дол., забезпечивши їм частку у 8,0% в українському експорті агропродовольства.

Читайте також: Уряд продовжить розпочаті торік програми підтримки села - Мінагрополітики

В цілому, ці чотири регіони (ЄС, країни Азії, країни Африки, країни СНД) закуповують понад 96% аграрної продукції українського виробництва, поінформували в ІАЕ.

Третій рік поспіль активно експортує українську агропродукцію Індія, яка торік закупила вітчизняної сільгосппродукції на суму 1,856 млрд дол. Частка Індії у вітчизняному експорті агропродовольства становила торік 9,9%.

За інформацією заступника директора ІАЕ, важливими споживачами аграрної продукції українського виробництва стали Китай (1,172 млрд дол.), Нідерланди (1,162 млрд дол.), Іспанія (1,042 млрд дол.), Єгипет (889 млн дол.), Туреччина (801 млн дол.), Італія (738 млн дол.), Німеччина (667 млн дол.), Польща (657 млн дол.) та Саудівська Аравія (589 млн дол.). Ці десять країн за минулий рік сформували для експортерів українського агропродовольства трохи більше 50% валютних надходжень.

Ключовими продуктами вітчизняного аграрного експорту традиційно стали зернові культури, олія, насіння олійних культур, макуха, м’ясо та субпродукти, на які припадає близько 81% його вартісних обсягів, підсумував заступник директора ІАЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-