Міжнародні ціни на продовольчі товари майже не змінилися у грудні - OОН

Міжнародні ціни на продовольчі товари майже не змінилися у грудні - OОН

Укрінформ
Cвітові ціни на продовольство загалом залишалися стабільними у грудні, а зростання цін на зернові культури нівелювало зниження цін на цукор і молочні продукти.

Про це у четвер повідомила Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO).

"Індекс продовольчих цін FAO у грудні в середньому становив 161,7 пункту, порівняно з переглянутим рівнем 161,6 пункту в попередньому місяці. У середньому за 2018 рік індекс становив 168,4 пункту, що на 3,5 відсотка нижче, ніж у 2017 році, і майже на 27 відсотків нижче максимального рівня у 2011 році. У той час як за останній рік світові ціни на всі основні види зернових культур зросли, знизилися показники інших відстежуваних товарів, найбільше - на цукор", - йдеться у повідомленні.

Індекс цін на зернові збільшився на 1,8 відсотка у грудні, порівняно з показником у листопаді, та на 9,6 відсотка – з груднем 2017 року. Через несприятливі погодні умови у південній півкулі, протягом місяця зросли ціни на пшеницю та кукурудзу, в той час як ціни на рис знижуються вже шостий місяць поспіль.

Згідно з останніми оцінками FAO, глобальний обсяг виробництва пшениці та кукурудзи зменшився у 2018 році, тоді як виробництво рису досягло нового рекорду.

Глобальні пропозиції всіх основних зернових культур набагато перевищують попит, а запаси все ще є достатніми.

Індекс цін на рослинні олії FAO зріс на 0,4 відсотка у грудні, припинивши зниження протягом останніх десяти місяців, що було спричинене падінням цін на пальмову олію.

Світові ціни на соєву олію продовжували знижуватися, що було зумовлено великими пропозиціями у США та слабким попитом у Європейському Союзі. Суб-індекс у 2018 році в середньому знизився на 15 відсотків, порівняно з 2017 роком, причому найбільше знизилися ціни на пальмову олію.

Читайте також: СЕТАМ виставив на продаж елеваторні склади Бахматюка за 31,8 мільйона

Індекс цін на м'ясо за місяць збільшився на 0,8 відсотка через зростання цін на свинину, чому посприяв великий світовий попит на імпорт, особливо з Бразилії.

Індекс цін на молочні продукти знизився на 3,3 відсотка, порівняно з показником у листопаді, продовжуючи тенденцію до зниження протягом останніх семи місяців, що було зумовлено зниженням цін на масло, сири та сухе незбиране молоко. Здебільшого внаслідок зниження цін на всі молочні продукти у другій половині року, індекс знизився на 4,6 відсотка, порівняно з 2017 роком.

Індекс цін на цукор за місяць знизився на 1,9 відсотка, частково внаслідок більш швидкого, ніж очікувалося, збільшення виробництва цукру в Індії, а також падіння світових цін на сиру нафту, що одночасно знизило попит на цукрову тростину для виробництва етанолу та збільшило постачання для виробництва цукру.

Загалом за 2018 р. індекс цін FAO знизився майже на 22 відсотки, у порівнянні з 2017 роком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-