У МВФ констатують стале відновлення економічного зростання в Україні

У МВФ констатують стале відновлення економічного зростання в Україні

Укрінформ
Українська економіка відновлюється: високі фінансові дефіцити різко впали, державний борг іде донизу, валютний курс є гнучким, інфляція знижується.

Такі висновки оприлюднені в заяві заступника виконавчого директора МВФ від України Владислава Рашкована, текст якої має у своєму розпорядженні Укрінформ.

"Українська економіка відновлюється стійкими темпами попри потрясіння від поточного військового конфлікту. Зростання ВВП прискорилося до 2,5% у 2017 році та, за оцінками, становило 3,2% за перші дев'ять місяців 2018 року завдяки вигідним умовам торгівлі та міцному внутрішньому попиту, як у споживанні, так і в інвестиціях", - зауважив Рашкован.

Це вдалося зробити після імплементації низки ключових реформ, зокрема зміцнення незалежності та управління центробанком, очищення банківської системи, прийняття пенсійної реформи, підвищення тарифів на газ та створення нових незалежних інституцій для боротьби з корупцією.

Серед позитивних факторів Рашкован також відзначив рівень зростання споживання, підтриманий суттєвим зростанням реальної заробітної плати, пенсійних виплат та грошових переказів трудових мігрантів. Крім того, за його словами, поліпшилися бізнес-очікування, а інвестиції зросли завдяки сприятливому зовнішньому ціновому середовищу, вирівнюванню курсу гривні, фундаментальним факторам економіки та зниженню інтенсивності боїв на Донбасі.

Читайте також: МВФ очікує зменшення дефіциту Пенсійного фонду та збільшення пенсій

Заступник виконавчого директора Фонду також звернув увагу на постійне зростання експорту товарів на тлі сприятливих світових цін на сировину, на значне збільшення кількості основних торговельних партнерів України та високі врожаї. Проте, імпорт в Україну зростав швидше, ніж експорт, за рахунок потужного внутрішнього попиту та зростання цін на енергоносії.

Нова програма МВФ Stand By, за словами заступника виконавчого директора МВФ, допоможе покрити потреби платіжного балансу України шляхом зміцнення довіри та розблокування зовнішнього фінансування й підтримки необхідного коригування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-