У Нацкомісії пояснили як відбуватиметься перехід на нову модель ринку електрики

У Нацкомісії пояснили як відбуватиметься перехід на нову модель ринку електрики

Укрінформ
Побутові споживачі у новій моделі роздрібного ринку укладатимуть договори про надання послуг з розподілу та постачання електричної енергії.

Про це у Facebook написала голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Оксана Кривенко.

"У новій моделі роздрібного ринку електричної енергії споживач укладає договори: про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачу із оператором системи розподілу (розподільчою компанією); та про постачання електричної енергії споживачу із обраним електропостачальником (про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг - для побутових або малих непобутових споживачів)", - написала Кривенко.

За її словами, для первинного переходу від старого постачальника до новоствореного постачальника та розподільчої компанії Вам не потрібно звертатися до них, адже буде застосовуватись процедура приєднання до договорів про постачання та розподіл.

"Так, оформлення договорів про розподіл з усіма споживачами має відбуватися шляхом надсилання споживачам відповідної заяви-приєднання, в якій будуть відображатися присвоєні об'єкту споживача ідентифікаційні коди (ІЕС-код). Ініціаторами приєднання до договорів про розподіл електричної енергії виступатимуть розподільчі компанії", - зазначила голова НКРЕКП.

Читайте також: Нюанси постачання електрики з нового року: Нацкомісія пояснила механізм

Після укладення договорів з розподільчими компаніями старі договори про користування електричною енергією (для населення) та про постачання електричної енергії продовжують свою дію лише в частині наявної заборгованості або переплати.

"Побутові та малі непобутові споживачі перейдуть до постачальника універсальних послуг, з яким оформлення договорів про постачання також буде здійснюватися шляхом надсилання споживачам відповідної заяви-приєднання", - зазначила Кривенко.

Також вона додала, що інші споживачі, які не потрапляють під визначення побутових та малих непобутових споживачів, можуть повністю реалізувати надане зазначеним Законом право та обрати собі конкурентного електропостачальника.

Як повідомлялося, з 1 січня в Україні запроваджений роздрібний ринок електроенергії. Запуск повномасштабного ринку очікується з 1 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-