Зарядні станції для електрокарів не підлягають ліцензуванню - Нацкомісія

Зарядні станції для електрокарів не підлягають ліцензуванню - Нацкомісія

Укрінформ
Надання послуг із зарядки електромобілів на електрозарядних станціях не потребує отримання ліцензії з постачання електричної енергії споживачу.

Про це йдеться у коментарі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

"У зв’язку з численними зверненнями щодо надання роз’яснень стосовно ліцензування господарської діяльності з надання послуг із зарядки електромобілів на електрозарядних станціях НКРЕКП повідомляє, що зазначений вид господарської діяльності не потребує отримання ліцензії з постачання електричної енергії споживачу", - йдеться у повідомленні.

Як пояснили у Комісії, власникам (користувачам) електромобілів не можуть бути присвоєні персональні ЕІС-коди, а отже, з ними не можуть бути укладені договори про постачання електричної енергії споживачу.

Таким чином, укладати договір про постачання електричної енергії споживачу із електропостачальником має власник електрозарядної станції, яка підключена до системи розподілу оператора системи розподілу, або власник (орендар) об’єкта (приміщення) чи земельної ділянки, де встановлено електрозарядні станції. Сама електрозарядна станція є споживачем електричної енергії.

"Враховуючи зазначене та те, що предметом діяльності є надання послуг із зарядки акумуляторів електромобілів на електрозарядних станціях, провадження зазначеної діяльності на ринку електричної енергії не підлягає ліцензуванню за видом діяльності постачання електричної енергії", - додали в НКРЕКП.

Читайте також: Вартість електроенергії для промисловості може зрости на 2% - Нацкомісія

У Комісії розповіли, що аналогічний підхід щодо діяльності електрозарядних станцій застосовується у країнах Європейського Союзу. Так, відповідно до пунктів 8 та 9 статті 4 Директиви 2014/94/ЄС від 22 жовтня 2014 року «Про розвиток інфраструктури альтернативного палива» держави-члени забезпечують операторам точок зарядки, доступних для громадськості, можливість вільно купувати електроенергію в будь-якого постачальника електричної енергії. Всі пункти заряджання, доступні для громадськості, також передбачають можливість для користувачів електричних транспортних засобів перезаряджатись на спеціальній основі без укладання договору з відповідним постачальником електричної енергії або оператором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-