Два морпорти планують передати у концесію до середини 2019 року - Омелян

Два морпорти планують передати у концесію до середини 2019 року - Омелян

Укрінформ
Українські порти ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» і ДП «Херсонський морський торговельний порт» планують передати у концесію до середини 2019 року.

Про це під час прес-конференції у Києві заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми дуже сподіваємося, що друге читання і голосування в цілому закону про концесію відбудеться в парламенті або наступного тижня, або на початку наступного року... Ми очікуємо, що два перші концесійні проекти «Ольвія» та "Херсон" будуть фіналізовані в середині наступного року», - сказав Омелян.

Перший віце-прем`єр міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів у свою чергу заявив, що застосування концесії сприятиме покращенню інфраструктури морських портів та збільшенню інвестицій в економіку України.

«У морських портах є більше 115 організацій, з них державні - 13. У портах була створена інфраструктура декілька десятків років тому, за низьку ціну передавали в оренду, ніхто не амортизовував з точки зору оновлення засобів, ніхто не робив інвестиційних вкладень, «викачували» з портів максимально... Довготермінові проекти концесії вигідні тим, що ризики є прогнозованими. У випадку, якщо щось не склалося, то є інструмент повернення у власність держави, або контроль над державною власністю і заміна інвестора», - сказав Кубів

За його словами, при передачі у концесію морського порту «Ольвія» інвестиції за три роки складуть 1, 56 млрд грн і 17, 3 млрд грн до завершення 35-річного терміну концесії. Проект концесії морського порту "Херсон" передбачає обсяг інвестицій на три роки - 216 млн грн, а на закінчення 30-річного терміну - 1,4 млрд грн.

Передбачається також збільшення надходжень до бюджетів різних рівнів у цілому в 5,6 разу - до 68,7 млрд грн запроектом в "Ольвії" і до 16,2 млрд грн за увесь період дії договору концесії в морпорту "Херсона".

Читайте також: У Кабміні назвали підприємства, де наступного року сформують наглядові ради

За словами Кубіва, наразі Міністерство економічного розвитку займається погоджувальними процедурами з іншими центральними органами виконовчої влади щодо передачі у концесію двох портів. У міністерстві планують отримати усі погодження до кінця цього року.

Перший віце-прем`єр наголосив, що сім компаній вже підтвердили свою зацікавленість у концесії українських портів, а загалом подано 20 заявок до участі у тендері.

Як повідомлялося, Міністерство інфраструктури України і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) 14 листопада 2017 року підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою розвитку державно-приватного партнерства (ДПП) в портовій галузі. Зокрема, IFC допоможе структурувати проекти ДПП у двох українських портах - ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» і ДП «Херсонський морський торговельний порт».

Раніше, в червні 2017 року, Мінінфраструктури затвердило плани підготовки і реалізації пілотних проектів з передачі в концесію державного майна ДП «Стивідорна компанія «Ольвія», ДП «Херсонський морський торговельний порт», залізнично-поромного комплексу ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» і майна ДП «Адміністрація морських портів України». 5 вересня цього року в Україні завершилася робота над підготовкою технічно-економічних обгрунтувань передачі в концесію українських портів "Ольвія" та "Херсон".

3 грудня перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів закликав народних депутатів ухвалити в цілому законопроект №8125 «Про концесії», який відкриє шлях до припливу інвестицій в інфраструктуру та регіональний розвиток України. 3 квітня Верховна Рада України 240 голосами “за” прийняла за основу ініційований Мінекономрозвитку законопроект №8125.

Як відомо, концесія - це найпоширеніша форма державно-приватного партнерства. Концесія передбачає, що держава передає об'єкти, якими вона володіє, приватному бізнесу в оренду з метою залучення приватних інвестицій для модернізації, створення нової інфраструктури та надання якісних суспільно значущих послуг. Оновлене концесійне законодавство відкриє нові можливості для залучення інвестицій та сприятиме втіленню масштабних проектів в усіх регіонах України, включаючи суттєве покращення її інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-