АМКУ відкрив справу проти трьох найбільших операторів мобільного зв'язку

АМКУ відкрив справу проти трьох найбільших операторів мобільного зв'язку

Укрінформ
Антимонопольний комітет України поки не отримав переконливих чи обгрунтованих пояснень від мобільних операторів з приводу стягнення абонплати за 28 днів замість календарного місяця.

Про це повідомила державний уповноважений АМКУ Марія Процишен в інтерв'ю "Ліга.tech".

"Справа тільки відкрита. Про що ми можемо на даному етапі говорити, так це про те, чому ця справа була взагалі відкрита. Ця справа мала достатньо великий резонанс, ми отримали багато скарг. Після цього ми надіслали вимоги операторам, і жоден з них у своїх відповідях навіть не згадав про норму, що розрахунковим періодом є календарний місяць", - зазначила Процишен.

Позицію мобільних операторів у цій справі державний уповноважений розглядає як "ігнорування цього питання". 

"Я очікувала почути, як вони пояснюють свою практику і як їхня практика співвідноситься з цією нормою. Але побачила ігнорування цього питання. Після цього я організовувала робочі зустрічі з кожним із операторів і пояснювала їм: я від вас хотіла почути, як ви пояснюєте норму в постанові Кабміну, яка прямо говорить, що розрахунковим періодом є місяць, і вашу нову практику. ... Лише після проведення цих зустрічей я отримала уточнення, як же вони пояснюють цю ситуацію. І ці пояснення були досить дивними. Тому що, якщо оператор в комунікації називає платіж абонплатою, але в своїй аргументації говорить, що це не абонплата, а інший платіж за пакет послуг, то це не зовсім правильно юридично і виглядає як ситуативна аргументація", - зазначила вона.

Крім того, за словами Процишен, аргументація операторів мала розбіжності з їхніми внутрішніми актами. 

"Вони говорять: це не абонплата, а плата за пакет послуг, що є за своєю юридичною природою чимось кардинально іншим. У той же час ми знайшли в умовах і правилах надання телекомунікаційних послуг операторів конкретні пункти, які говорять про те, що таке абонплата, що таке тарифний план, за що береться плата і як вона кваліфікується", - підкреслила Процишен.

Читайте також: У доступі до Єдиної бази даних звітів про оцінку нерухомості потрібні зміни - АМКУ

Як повідомлялося, із серпня 2018 року деякі абоненти Київстару, Vodafone Україна і lifecell платять не за місяць користування послугою, а за 28 днів. Тобто абоненти замість 12 абонплат на рік зобов'язані платити 13 разів.

Антимонопольний комітет відкрив справу проти трьох найбільших операторів мобільного зв'язку: Київстар, Vodafone Україна і Лайфселл - за ознаками порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-