У доступі до Єдиної бази даних звітів про оцінку нерухомості потрібні зміни - АМКУ

У доступі до Єдиної бази даних звітів про оцінку нерухомості потрібні зміни - АМКУ

Укрінформ
Антимонопольний комітет України (АМКУ) схвалив пропозиції до Кабінету міністрів України стосовно вирішення проблем у сфері оцінки нерухомого майна.

Про це повідомляє прес-центр АМКУ.

“На засіданні комітету 22 листопада 2018 року схвалено пропозиції до Кабінету міністрів України стосовно необхідності вирішення встановлених в ході проведеної перевірки проблемних питань, які мають місце в сфері оцінки нерухомого майна та пов’язані з прийнятими Фондом державного майна наказами, що врегульовують питання створення, функціонування та впровадження Єдиної бази даних звітів про оцінку та підключення до неї електронних майданчиків”, - ідеться в повідомленні АМКУ.

Зазначається, що АМКУ отримав звернення від суб’єктів оціночної діяльності, громадських організацій, народних депутатів про неможливість безперешкодного та безоплатного доступу до Єдиної бази даних звітів про оцінку та існування необгрунтованої плати за послуги операторів електронних майданчиків, через які можливий цей доступ.

У відомстві наголошують, що в сфері оцінки нерухомого майна для цілей оподаткування фактично було створено новий ринок, учасниками якого є авторизовані Фондом держмайна України електронні майданчики. Вони за встановлену ними плату надають суб’єктам оціночної діяльності можливість вносити інформацію зі звіту про оцінку до Єдиної бази даних звітів про оцінку, а нотаріусам - здійснювати перевірку реєстрації такого звіту та наявність присвоєного йому унікального номера.

Як з'ясувалося, вартість послуг електронних майданчиків не регулюється державою та фактично оплачується замовниками послуги оцінки майна. При цьому в роботі чотирьох електронних майданчиків, зазначають в АМКУ, вбачаються ознаки схожих дій, в тому числі пов’язані зі встановленням однакових цін на послуги, питання обгрунтованості яких залишається відкритим.

Читайте також: Два обленерго оштрафували на 45 мільйонів за зловживання монополією

Антимонопольний комітет пропонує переглянути чинні на сьогодні нормативно-правові акти, які врегульовують функціонування Єдиної бази.

Як повідомлялося, наприкінці липня Антимонопольний комітет України у зв'язку з отриманням численних скарг розпочав перевірку Фонду держмайна щодо дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час створення, впровадження та функціонування Єдиної бази звітів про оцінку та підключення до неї електронних майданчиків. За даними ЗМІ, вартість послуг зазначених майданчиків із доступу до державної бази/внесення інформації залежить від того, скільки коштує нерухомість: чим дорожча нерухомість, тим дорожчий доступ. Максимальна ціна для об'єктів, вартість яких перевищує 200 тис. грн (а це майже 50% всіх об'єктів), становить 1020 грн - по 510 грн оцінювачу та нотаріусу.

Споживачами таких послуг є оцінювачі та нотаріуси, оскільки без платного доступу до державної бази через приватні майданчики вони не зможуть вчинити обов'язкові дії щодо реєстрації звіту з оцінки нерухомого майна та посвідчення правочину про його відчуження (для цілей оподаткування). Надалі нотаріуси та оцінювачі перекладають ці суми на замовників оцінки та сторін правочину з відчуження майна, тобто на громадян. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-