Вільна торгівля з Туреччиною і Китаєм може знищити нашу легку промисловість – експерт

Вільна торгівля з Туреччиною і Китаєм може знищити нашу легку промисловість – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
При розробці угод про зону вільної торгівлі із Туреччиною та Китаєм уряд має передбачити засоби захисту українського виробника, бо безмитна торгівля з цими країнами знищить вітчизняну легку промисловість. 

Про це в коментарі Укрінформу заявила президент-голова правління Асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Тетяна Ізовіт.

«Зараз підписання угоди про зону  вільної торгівлі з Туреччиною виходить на фінішну пряму, неузгодженим залишається лише питання  легкої промисловості. Турецька сторона дуже хоче ввозити свої товари на внутрішній ринок України за нульовою ставкою ввізного мита, а  ми наполягаємо на необхідності збереження мит на готовий одяг і вироби легкої промисловості, бо їх «обнулення» знищить легку промисловість України», - сказала Ізовіт. 

Вона зауважила, що вже зараз держбюджет зазнає великих втрат, бо офіційно на внутрішній ринок України надходить 30% від загального обсягу турецького легпромівського експорту

За словами Ізовіт, аналогічною є ситуація з Китаєм. У цьому контексті вона нагадала, що  перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів 8 листопада повідомив про початок переговорного процесу про ЗВТ з Китаєм. Окрім того, китайський уряд наразі приймає пакет нормативних документів для зменшення податкового навантаження на своїх підприємців.

«Це дуже серйозні виклики для нас, бо Україна не в рівних вагових категоріях із Туреччиною і Китаєм. Нам не можна  сьогодні, коли ми як ніколи в тренді і маємо великий запит на співпрацю від іноземних партнерів, втрачати свої можливості. Тому  наразі  дуже важливою є політика державного протекціонізму національного виробника», - переконана голова правління Укрлегпрому.  

Ізовіт поінформувала, що в українській легкій промисловості працюють 2340 підприємств, в основному  малих та середніх, і сьогодні вони вже формують 5% бюджетних надходжень та 2,6% експортного потенціалу України. При тому, що внутрішній  ринок  України оцінюється у щонайменше 170 млрд гривень, на ньому присутні лише трохи більше 11 відсотків товарів легкої промисловості вітчизняного виробництва. Водночас, легка промисловість має щонайменше 100 тисяч обладнаних вакантних робочих місць в Україні.

Читайте також: Німеччина дала Україні майже €85 мільйонів - Нефьодов назвав три напрямки

На переконання голови правління Укрлегпрому,  галузь має величезний потенціал і спроможна сьогодні стати драйвером національної економіки.

Вона повідомила, що 27 листопада  був проведений  всеукраїнський з'їзд легкої промисловості, який зібрав понад 280 учасників з 21 регіону України,  у тому числі більш як 200 керівників підприємств легкої промисловості  та замовників продукції.  На ньому відбулась відверта розмова бізнесу і влади стосовно безлічі гострих питань, які стримують повноцінний розвиток галузі.

«Ми кажемо уряду: зробіть ставку на легку промисловість і ви не пошкодуєте, як це зробили свого часу Туреччина, Китай - і виграли. І ми сьогодні маємо цей шанс», - акцентувала Ізовіт.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-