З 24 листопада приватні інвестори отримують в Україні нові можливості - закон

З 24 листопада приватні інвестори отримують в Україні нові можливості - закон

Укрінформ
З 24 листопада набуває чинності Закон №2418-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій", який спрощує процедури іноземного інвестування.

Відповідна інформація міститься в картці законопроекту в базі законодавства Верховної Ради.

Після введення в дію закону приватні інвестори отримують ряд нових можливостей. Зокрема, основним нововведенням є легалізація інституту номінальних утримувачів цінних паперів, які юридично мають стати учасниками депозитарної системи України. Як визначає закон, номінальний утримувач – це іноземна фінансова установа, яка зареєстрована в державі, що є членом Європейського Союзу та/або членом групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), і має право надавати своїм клієнтам послуги з обліку цінних паперів та реєстрації переходу права власності на цінні папери, у тому числі в інших державах.

Відповідно до норм закону, іноземні фінансові установи (номінальні утримувачі) матимуть право відкривати рахунок у цінних паперах у депозитарних установах України на підставі відповідного договору. Одночасно номінальні утримувачі зможуть відкривати у себе рахунки для нерезидентів – власників цінних паперів. Це зменшить кількість формальностей, оскільки для нерезидентів-інвесторів усувається необхідність особисто укладати договори з українськими депозитарними установами. Крім того, для нерезидентів-інвесторів скасовується необхідність бути присутнім при проходженні процедур відкриття рахунків у цінних паперах та особистої ідентифікації в Україні.

При цьому, НКЦПФР отримала повноваження встановлювати вимоги до іноземних фінустанов, які можуть відкрити рахунок у цінних паперах номінального утримувача в депозитарній установі. 

Читайте також: Нацбанк планує створити майданчик для комунікації з фінтех-компаніями

Крім того, закон встановив, що власником інформації щодо номінального утримувача, яка міститься у системі депозитарного обліку в Україні, є сам номінальний утримувач. Інформація про приватного клієнта в системі депозитарного обліку в Україні може бути розкрита лише за запитом компетентного органу в спеціально встановленому законом порядку.

Водночас НКЦПФР надали право у разі нерозкриття номінальним утримувачем інформації у передбачених законом випадках заборонити або обмежити проведення всіх або окремих депозитарних операцій на його рахунку в цінних паперах до усунення порушення. Установлено особливості проведення депозитарними установами ідентифікації та верифікації у разі відкриття та функціонування рахунка в цінних паперах номінального утримувача. 

Законом також визначено особливості реєстрації переходу права власності на цінні папери, права на які обліковуються на рахунку номінального утримувача. На цінні папери, права на які обліковуються на рахунку номінального утримувача, не може бути звернено стягнення за зобов'язаннями номінального утримувача.

Депозитарній установі заборонено розпоряджатися цінними паперами, права на які обліковуються на рахунку номінального утримувача, або вчиняти будь-які інші дії з такими цінними паперами, крім дій, що вчиняються за дорученням номінального утримувача.

Одночасно з набуттям чинності законом, втрачає чинність "Порядок надання дозволу на розміщення та/або обіг цінних паперів українських емітентів за межами України". Відповідне рішення №593 було ухвалене Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку 28 серпня 2018 року. 

Як відомо, Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій" був ухвалений 15 травня 2018 року та опублікований у газеті "Голос України" 24 липня 2018 року.

Прикінцевими положеннями закону було передбачено, що закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування. Протягом цього часу органи державної влади, зокрема Національний банк України та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, мали привести свої підзаконні акти у відповідність із законом. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-