Американський аналітик про Nord Stream-2: Це - перетворення енергії на зброю

Американський аналітик про Nord Stream-2: Це - перетворення енергії на зброю

Ексклюзив
Укрінформ
Жоден з аргументів, які наводять прихильники «Північного потоку - 2», захищаючи потребу у його реалізації, не витримує критики. Проект не має правдоподібного економічного обгрунтування.

Таку думку висловила віце-президентка Центру аналізу європейської політики (США) Река Смеркені в інтерв’ю Укрінформу.

“Що він надасть дешевий газ європейським споживачам, що це економічно вигідний проект... що він необхідний на заміну старої інфраструктури, чи, мовляв, що існує додатковий попит на ринку ЄС – на жаль, всі ці аргументи можна піддати сумніву. Жоден із них не витримує перевірки реальністю”, - заявила Смеркені.

Дослідниця додала, що закиди на адресу української газотранспортної системи, яка, мовляв, є застарілою чи ненадійною, також не відповідають дійсності. 

“Українська газотранспортна система працює дуже стабільно і добре, постачаючи газ європейським споживачам”, - заявила вона.

Смеркені висловила жаль, що стратегічний ресурс природного газу продовжує використовуватися у політичних цілях, а особливо як важель впливу на уряди країн Центральної і Східної Європи.

“Ми називаємо цей процес “перетворення енергії на зброю”. На жаль, навіть не беручи до уваги найгірші політичні наслідки, ми бачимо, що природній газ лишається політичним важелем у стосунках між країнами”, - наголосила віце-президентка Центру аналізу європейської політики (США). 

Читайте також: Санкції США проти Nord Stream-2 досі на порядку денному - аналітик

Як повідомлялося, 17 листопада на парламентській асамблеї НАТО було ухвалено проект резолюції, який закликає Північноатлантичний альянс запобігти енергетичній ізоляції України у зв’язку з зусиллями Росії з побудови обхідного газопроводу “Північний потік - 2”. 

Проект “Північний потік - 2” передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини нарівні з вже діючим «Північним потоком». Його потужність становитиме 55 млрд кубометрів газу за рік, довжина - понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-