У Нафтогазі пояснили, за яких умов відновлять постачання газу деяким споживачам

У Нафтогазі пояснили, за яких умов відновлять постачання газу деяким споживачам

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" просить контрагентів оперативно надіслати підписані додаткові угоди на постачання газу з грудня до кінця опалювального сезону.

Про це повідомляє прес-служба нафтогазової компанії.

"У зв'язку зі вступом в дію з 1 грудня змін до Кодексу газотранспортної системи, НАК "Нафтогаз України" розіслала додаткові угоди до договорів про постачання природного газу теплопостачальним підприємствам та постачальникам природного газу зі спеціальними обов'язками для потреб побутових споживачів та релігійних організацій", - ідеться у повідомленні.

Для отримання номінацій на грудень теплопостачальним підприємствам необхідно якнайшвидше підписати додаткові угоди зі свого боку та надіслати їх адресу Нафтогазу поштою чи передати особисто або кур'єром. 

У Нафтогазі нагадали, що підставою для надання номінацій буде: наявна в компанії додаткова угода (оригінал); наявність у підписанта додаткової угоди повноважень на її підписання; виконання вимог постанови Кабміну від 19 жовтня 2018 року №867 в частині розрахунків за використані обсяги природного газу в минулі періоди.

Читайте також: Механізм монетизації субсидій може запрацювати з наступного року - Коболєв

Як повідомляв Укрінформ, НАК "Нафтогаз України" станом на 13 листопада не надав номінації на газ 22 теплопостачальним підприємствам з дев'яти регіонів через значну заборгованість цих компаній. У Нафтогазі переконані, що в більшості випадків накопичення значної заборгованості та зрив графіка її погашення є наслідком бездіяльності місцевих органів влади. У НАК також відзначили, що ще до початку опалювального сезону Нафтогаз неодноразово звертався до місцевих органів влади, Фонду держмайна, Кабінету міністрів України із закликом вжити всіх необхідних заходів для недопущення відключення опалення в період холодів. Більшість проблемних виробників знайшли вихід із ситуації і виконали вимоги законодавства.

Урядова постанова №867 передбачає, що обов'язковими умовами постачання газу виробникам тепла є, зокрема, підписання договору з Нафтогазом, а також виконання однієї з кількох умов: дотримання рівня розрахунків не нижче 90% (з урахуванням непрофінансованих пільг і субсидій та без урахування штрафних санкцій), укладення з Нафтогазом та виконання договору реструктуризації або погодження з Нафтогазом та виконавчим органом місцевої ради графіка погашення заборгованості до 2021 року, його дотримання та сплата поточних платежів.

У всіх інших випадках Нафтогаз не має правових підстав для підтвердження номінацій та постачання газу, підписання актів передачі-приймання газу на пільгових умовах.

Уряд своєю постановою від 14 листопада №942 «Про внесення змін до постанов Кабінету міністрів України від 18 червня 2014 р. №217 і від 19 жовтня 2018 р. №867» затвердив нові умови постачання природного газу тепловиробникам для потреб населення. Зокрема, вимога до розрахунків за попередній період для отримання права на постачання газу зменшена з 90% до 78%, а для теплопостачальних підприємств, що знаходяться під управлінням ФДМУ, - до 60%. Нові умови надання номінацій діятимуть у період з 1 грудня 2018 року до 1 квітня 2019 року, а для теплопостачальних підприємств, що знаходяться під управлінням ФДМУ, - з 16 листопада 2018 року до 1 квітня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-