Механізм монетизації субсидій може запрацювати з наступного року - Коболєв

Механізм монетизації субсидій може запрацювати з наступного року - Коболєв

Укрінформ
Механізм монетизації субсидій може запрацювати уже з наступного року, якщо постанова Кабінету міністрів, ухвалена 19 жовтня, запрацює належним чином.

Про це під час III Українського нафтогазового інвестиційного форуму-2018 сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Постанова про покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку газу, яка була ухвалена у жовтні цього року, передбачає дуже важливий крок - передачу бази абонентів на Мінфін від облгазів, які володіють цією базою. Облгаз - це так звана остання миля. Тільки облгаз знає кількість абонентів, які споживають газ з його мережі. Без них це швидко зробити неможливо", - сказав Коболєв.

За його словами, якщо постанова запрацює, то уже з початку наступного року можна буде провести монетизацію субсидій.

"Якщо не запрацює, то це відкладеться на більш далеке майбутнє. Механізмом цього відкладення будуть позови від облгазів на підставі того, що Державна регуляторна служба не надала погодження саме в цій частині постанови", - розповів Коболєв.

Читайте також: Коболєв:Термін окупності інвестпроектів на ГТС - мінімум 5 років

Він нагадав, що наразі приватні компанії - газзбути - передають у місцеві управління соціального захисту цифри по абонентах, які потребують субсидій.

"Держава виплачує гроші. Ці гроші дійсно всі йдуть в Нафтогаз, а з Нафтогазу йдуть у бюджет", - відзначив Коболєв. 

Таким чином, на його думку, газзбут може передавати дані про абонента-субсидіанта, якого не існує, а газ, що надається для постачання цьому абонентові, продавати промисловості.

"Ця схема на ринку існує багато років, вона ні для кого не секрет. Ми знаходили фальшивих абонентів і адреси, які ніколи не існували у природі. Я вважаю, що ця корупційна складова механізму продажу газу населенню є головною перепоною, чому реформа досі не завершена на користь бюджету", - додав голова НАК.

Як повідомлялося, уряд на засіданні 26 квітня ухвалив рішення про початок монетизації субсидій. За словами Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, це рішення стосуватиметься 1,5 млн родин, які зможуть отримати приблизно 700 грн одноразової виплати. Це рішення передбачає грошову виплату, яка дорівнює вартості 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубометрів газу.

Гройсман заявив, що монетизацію житлових субсидій планується розпочати 1 січня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-