Nord Stream 2: українські депутати надіслали Меркель лист протесту

Nord Stream 2: українські депутати надіслали Меркель лист протесту

Укрінформ
Депутати Верховної Ради закликали канцлера Німеччини Ангелу Меркель до спільного обговорення проекту Nord Stream 2 з усіма зацікавленими країнами.

Про це повідомили у прес-службі НАК "Нафтогаз України".

"Минулого тижня у відкритому листі канцлеру Німеччини Ангелі Меркель 20 депутатів українського парламенту розкритикували суперечливий проект будівництва трубопроводу Північний потік-2 та підтримали лист протесту, який раніше цього місяця підписали і направили канцлеру більш ніж 70 депутатів Європарламенту та більш ніж 20 депутатів парламентів країн-членів ЄС. Цей останній лист закликав німецький уряд змінити політику щодо проекту трубопроводу та засудив "великий розбрат між країнами - членами ЄС", що виник через підтримку кремлівського проекту німецьким урядом", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Nord Stream 2 розділить історію Європи на "до" і "після"

Українські парламентарі, які підписали новий лист протесту, наголосили на згубних наслідках проекту Північний потік-2 як для України, так і для Європейського Союзу. Вони також висловили обурення тим, що рішення щодо Північного потоку-2 вочевидь ухвалене без урахування ширшого європейського контексту. Підписанти зауважили, що лише одиниці отримають вигоди від цього проекту, який матиме масштабні руйнівні наслідки для економіки та підживлюватиме політичну корупцію.

Країни Центральної та Східної Європи побоюються, що після запуску проекту Газпром зможе нав’язувати необгрунтовані контрактні умови, щоб посилити своє домінування на європейському газовому ринку, як це вже неодноразово відбувалося, йдеться в листі українських депутатів. Як приклад вони наводять несподівану відмову в березні 2018 року поставити Україні оплачений наперед газ, що створило загрозу стабільному газопостачанню та безпеці мільйонів родин в Україні та ЄС. Скандинавські країни занепокоєні можливими наслідками для їх національної безпеки, оскільки Північний потік-2 може загрожувати судноплавству в Балтійському морі.

Що ж до України, то, за словами парламентарів, вона може стати відрізаною від енергоресурсів та відчути фізичну загрозу, якщо Росія добудує газопровід. Для України транзит газу - не лише джерело доходів. Це важлива складова системи національної оборони. Якщо наша країна втратить роль транзитної держави, тоді вже ніщо не стримуватиме Росію від можливої ескалації військової агресії.

Читайте також: Nord Stream 2: Меркель виступає за "транзитні" гарантії для України

Більшість країн - членів ЄС уже висловила застереження щодо Північного потоку-2. Водночас Україна активно просувається в напрямку інтеграції з Європою, зокрема, було ухвалено закон про ринок природного газу, який відповідає Третьому енергопакету ЄС. Крім того, Угода про асоціацію між ЄС та Україною заклала підвалини для поглиблення співпраці, включно з консультаціями в разі потреби. Посилаючись на це положення щодо консультацій, українські парламентарі пропонують провести спільне обговорення проекту Північний потік-2 за участі всіх зацікавлених країн, включно з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-