Нафта дешевшає навіть на тлі введення санкцій США проти Ірану

Нафта дешевшає навіть на тлі введення санкцій США проти Ірану

Укрінформ
Ціни на нафту знижуються в понеділок, незважаючи на введення санкцій США проти нафтової галузі Ірану. 

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Барель січневої нафти Brent торгувався по $72,62 (-0,29%). Вартість бареля грудневої нафти WTI склала $62,48 (-0,48%). Попередні торги по еталонах завершилися на рівні $72,89 і $63,69 відповідно. Обидва світових бенчмарка з початку жовтня подешевшали приблизно на 15%. 

США відновили санкції проти Ірану. Їхній обсяг було збільшено в порівнянні з 2015 р.: до нового пакету санкцій було додано 300 пунктів, включаючи іранську нафту, судноплавство, страхування і банківський сектор. Незважаючи на це, ціни на нафту, як і раніше, знижуються.

Сполучені Штати заявили 2 листопада, що тимчасово дозволять окремим країнам продовжувати купувати іранську нафту. За даними джерел агентства Bloomberg, йдеться про вісім країн, до числа яких входить Індія, один з основних покупців нафти у Ірана.

Нафтові ринки готувалися до антиіранських санкцій впродовж кількох місяців.

«Іранський експорт і виробництво неухильно знижувалися... У жовтні іранський експорт показав падіння більш ніж на 1 млн бар./доба (б/д) у порівнянні з травнем», — сказав Едвард Белл з банку Emirates NBD. Він також попередив, що попит на нафту може знизитися через уповільнення економічного зростання, що видно з різкого зниження прибутку НПЗ. «Зниження рентабельності нафтопереробки в період низьких цін на сиру нафту показує, що попит на неї не стабільний», — сказав він.

Читайте також: Влада Житомира спростовує можливе відключення котелень від газу

Уповільнення попиту відбуватиметься на тлі збільшення нафтовидобутку. Сумарне виробництво рідких вуглеводнів США, РФ і Саудівською Аравією в жовтні перевищило 33 млн б/д, що на 10 млн б/д вище в порівнянні з 2010 р.

Національна нафтова компанія Абу-Дабі (ADNOC) планує збільшити свої нафтовидобувні потужності до 4 млн б/д до кінця 2020 р. і до 5 млн б/д до 2030 р. Нині виробництво «чорного золота» складає тут трохи більше 3 млн б/д.

За станом на 09:55 за київським часом ціну на нафту марки Brent встановлено на рівні 72,69 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 72,63 долара за барель, що на 20 центів нижче рівня закриття торгів ($72,83).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-