Укренерго під управлінням Міненерго: Саєнко заявив про ризики для корпоратизації

Укренерго під управлінням Міненерго: Саєнко заявив про ризики для корпоратизації

Укрінформ
Міністр Кабміну Олександр Саєнко вважає, що рішення суду, який залишив можливість управління Укренерго комісією Міненерго з реорганізації, створює ризики на шляху до корпоратизації компанії.

Про це він написав у Facebook.

"Цій комісії міністерство передало, по суті, всі повноваження з управління компанією. Вважаю, що це рішення несе суттєві загрози і створює ризики на шляху до корпоратизації підприємства, проходження ним сертифікації відповідно до стандартів ENTSO-E, а також може загальмувати саму реформу ринку електроенергії в Україні. Переконаний, компанією мають управляти професійні менеджери, а не чиновники", - зазначив міністр.

За його словами, саме для того, щоб унеможливити необгрунтоване втручання чиновників у процеси прийняття управлінських рішень держкомпаній, уряд розпочав реформу корпоративного управління відповідно до кращих світових стандартів. Однією з її складових є призначення професійних наглядових рад.

"Такі наглядові ради формує шляхом прозорого відбору утворений урядом комітет з призначень. В тому числі така наглядова рада була сформована і для Укренерго. В неї увійшли найкращі управлінці з різних країн, які мають успішний досвід операційного та стратегічного управління національними операторами електромереж, які десятки років пропрацювали у галузі, мають досвід трансформаційних процесів", - підкреслив Саєнко.

Саме таку наглядову раду урядовець представляв на засіданні Кабінету міністрів 3 жовтня. І її склад було затверджено.

"На цю наглядову були покладені завдання формування стратегії розвитку підприємства, погодження його фінансових планів, надання рекомендацій менеджменту і здійснення контролю за менеджментом. І ця наглядова рада повинна разом із менеджментом нести відповідальність перед акціонером, тобто державою, за результати діяльності підприємства. Така модель управління працює в усіх цивілізованих країнах. Поєднання всіх управлінських функцій в міністерствах завжди буде залишати можливості для конфлікту інтересів і корупції", - додав Саєнко.

Читайте також: Міненерго: В Україні цьогоріч на чверть скоротився імпорт газу

Господарський суд Києва на засіданні в четвер задовольнив клопотання Міністерства енергетики та вугільної промисловості про скасування заходів щодо забезпечення позову НЕК "Укренерго", яким було оскаржено рішення комісії з реорганізації підприємства про перехід повноважень з управління компанією до заступника глави Міненерговугілля Михайла Близнюка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-