Бюджет до 1 грудня забезпечить подальшу співпрацю з фінансовими партнерами - Гройсман

Бюджет до 1 грудня забезпечить подальшу співпрацю з фінансовими партнерами - Гройсман

Укрінформ
Держбюджет на 2019 рік має бути реалістичним, а його ухвалення до 1 грудня забезпечить продовження співпраці із міжнародними фінансовими партнерами.

На цьому наголосив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман в інтерв'ю Укрінформу.

«Сьогодні головне питання - це фінансова стабільність. Бюджет 2019 року має бути реалістичним. Це означає, що доходи і видатки мають збігатися, а дефіцит бюджету - не більше, ніж заплановано, і з дуже чіткими джерелами його погашення. Виходячи з цього, ключовим, критичним фактором є те, щоб закон про державний бюджет був прийнятий до 1 грудня. Тоді ми зможемо планово продовжувати співпрацю з міжнародними фінансовими партнерами», - підкреслив глава уряду.

Він також наголосив, що співпраця МВФ з Україною є ключовою для інших міжнародних фінансових організації.

«МВФ є знаковим для Євросоюзу. Підтримка ЄС України відбудеться після рішення Ради директорів валютного фонду, Світовий банк - теж чекає рішення валютного фонду. Тобто, МВФ є таким собі ключем, який відкриває нам двері, а потім відповідні механізми починають працювати», - зазначив Гройсман.

Прем'єр запевнив, що внесений до парламенту проект держбюджету на наступний рік є збалансованим і бездефіцитним, але, водночас, передбачає фінансування масштабних програм розвитку: дороги, енергоефективність, аграрний сектор, школи, медицина з інноваціями у цій сфері, децентралізація. «Тобто, з одного боку це бюджет розбудови, а з іншого боку - це бюджет стабільності. Я вважаю, що ці дві речі нам вдалося поєднати», - наголосив він.

Глава уряду зазначив, що до проекту бюджету надійшло додаткових пропозицій від депутатів на суму 2 трильйони 200 мільярдів. Водночас він наголосив, що уряд та парламент мають об'єднатися навколо прийняття реалістичного бюджету. За його словами, зараз проект держбюджету обговорюється у рамках комітетів, а Міністерство фінансів активно працює з народними депутатами. «Після подання законопроекту до другого читання обов'язково будуть зустрічі з фракціями, комітетами і депутатами», - зазначив Гройсман.

Читайте також: Гройсман: Було два варіанти - домовитися про зростання цін на газ або дефолт

Як повідомлялося, Верховна Рада 18 жовтня ухвалила у першому читанні законопроект про державний бюджет на 2019 рік.

Згідно з документом, прогноз доходів зведеного бюджету на 2019 рік визначений з урахуванням поточного виконання бюджету, змін до податкового та бюджетного законодавства, і становить 1 292,7 млрд грн. Фінансування загального фонду державного бюджету у 2019 році планується за рахунок державних внутрішніх та зовнішніх запозичень.

Обсяг платежів з обслуговування державного боргу на 2019 рік прогнозується в обсязі 145 205,3 млн грн, що на 15 005,0 млн грн більше плану на 2018 рік. Згідно із законопроектом, установлюється прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2019 року - 1 853 гривні, з 1 липня - 1 936 гривень, з 1 грудня - 2 027 гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-