Гройсман: Було два варіанти - домовитися про зростання цін на газ або дефолт

Гройсман: Було два варіанти - домовитися про зростання цін на газ або дефолт

Укрінформ
Україна щороку виплачує 5 млрд доларів за обслуговування взятого ще в 2005-2013 роках боргу й підвищення вартості газу на 23,5 % дозволить продовжувати співпрацю з міжнародними фінансовими інституціями та уникнути дефолту.

Про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман в інтерв'ю Укрінформу.

“Ми працюємо з фінансовими ринками світу, аби віддати кредити, які на нас поклали минулі уряди протягом 2005-2013 років. Зокрема, щороку платимо 5 млрд дол. як ціну обслуговування взятого тоді боргу. Тож у нас як уряду було два варіанти - домовитися про мінімальне зростання цін на газ і продовжити співпрацю, або увійти у дефолт. Це банкрутство країни. І цього неможливо було допустити”, - сказав Прем'єр-міністр.

Водночас Гройсман нагадав, що згідно з первинними вимогами МВФ, зростання вартості газу мало відбутися на рівні 60%, й підкреслив, що “в уряді рік і три місяці боролись за те, щоб не допустити такого підвищення”.

Читайте також: Гройсман пояснив, чому підвищили ціну на газ

Як повідомляв Укрінформ, на позачерговому засіданні уряду 19 жовтня Кабінет міністрів підтримав підвищення ціни на газ для населення на 23,5% з 1 листопада.

Одразу після цього МВФ оприлюднив заяву про те, що Міжнародний валютний фонд і уряд України дійшли згоди про запровадження нової програми кредитування української економіки Stand-By взамін програми розширеного фінансування EFF, яка завершується наступного березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-