У НБУ розповіли, за яких умов можлива валютна лібералізація для бізнесу

У НБУ розповіли, за яких умов можлива валютна лібералізація для бізнесу

Укрінформ
Подальша валютна лібералізація для бізнесу можлива лише після запровадження в Україні ефективного і прозорого оподаткування на основі Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування (BEPS).

Про це розповів заступник голови Національного банку України Олег Чурій під час виступу на XVII Форумі фінансових директорів України, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

«Національний банк зможе забезпечити вільний рух капіталу лише за умови, що український бізнес буде вести транспарентну діяльність та платити податки. Це - один з основних принципів проведення валютної лібералізації, який закладено в ухваленому у липні Верховною Радою законі «Про валюту та валютні операції». Тобто подальша лібералізація можлива лише після схвалення проекту закону про імплементацію в Україні Плану протидії BEPS», - сказав Чурій.

За словами заступника голови НБУ, бізнес повинен платити податки в юрисдикції тієї країни, в якій він створює додану вартість. Інакше українські компанії використовуватимуть вільний рух капіталу для відпливу коштів у низькоподаткові юрисдикції.

Читайте також: Данилишин розповів як прискорити темпи економічного росту в Україні до 4%

Чурій також нагадав, що у Верховній Раді вже зареєстровано інший важливий для валютної лібералізації пакет законів - про приєднання України до багатостороннього обміну фінансовою інформацією між податковими органами.

«Сподіваємось, що пакет законів як по обміну податковою інформацією, так і по протидії BEPS буде ухвалений парламентом в цьому році. У такому разі Україна буде обмінюватися інформацією з іншими країнами, починаючи з 2020 року за 2019 рік. Якщо парламент не встигне ухвалити закони в цьому році, то, відповідно, обмін податковою інформацією буде здійснюватися вже в 2021 році за 2020 рік», - зазначив заступник голови НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-