Данилишин розповів як прискорити темпи економічного росту в Україні до 4%

Данилишин розповів як прискорити темпи економічного росту в Україні до 4%

Укрінформ
Завершення земельної реформи, оздоровлення фінансового сектору та забезпечення приватизації дозволить у найближчі два роки прискорити темпи економічного зростання в Україні до 4%.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

«Для прискорення економічного зростання до 4% чи більше у найближчі два роки потрібно зберегти макроекономічну стабільність та завершити реформи стосовно створення ринку землі, оздоровлення фінансового сектору, протидії корупції та забезпечення приватизації», - сказав Данилишин.

Він наголосив, що також доцільно провести реформу державних підприємств, сформувати прозорий і діючий ринок газу, включаючи суттєве реформування системи Нафтогазу, забезпечити захист прав власності. Ці реформи, у свою чергу, будуть стимулювати нарощування інвестицій та продуктивності. 

Данилишин наголосив, що новий проект бюджету на 2019 рік можна вважати черговим бюджетом розбудови країни. 

«Чому черговим - тому, що всі бюджети за роки незалежності України відображали можливості, що складалися в певний період, підтримувати відповідний стан розвитку країни. Кожен уряд вважав свій бюджет найкращим і таким, що є проривним для забезпечення нового поступу економіки. Не є винятком і даний проект. Він є досить консервативним та збалансованим у тому вигляді, що представлений до першого читання», - зауважив економіст.

Читайте також: НБУ затвердив механізм резервування угод за валютними форвардами та ф'ючерсами

Серед основних показників, які закладені в проект бюджету на 2019 рік, - зростання ВВП на рівні 3% за умови інфляції 7,4% у річному вимірі. Дохідна частина зведеного бюджету має становити 1,292 трлн гривень, що на 130 млрд більше, ніж цього року. Що стосується боргів України, то ця цифра досягла 1,3 трлн гривень. У планах на 2019 рік - зменшення боргу до ВВП до 52,2%. Розмір бюджетного дефіциту становить 2,3% ВВП та відповідає вимогам МВФ. Помірними темпами зростають доходи (+9,9% порівняно з держбюджетом-2018) та видатки (+10,4%). 

Загалом на 2018 рік оцінки зростання реального ВВП коливаються у межах 3,2-3,5%, споживчої інфляції - у межах однозначного числа на кінець року у річному вимірі. Таким чином, на розвиток макроекономічної ситуації в Україні у цьому році усі дивляться із помірним оптимізмом.

«Щодо наступного року, то прогнози є також оптимістичні. За нашими оцінками - 3,2%. В даному випадку прогноз уряду - 3% (на рівні закладеного в бюджет на 2018 рік) є консервативно оптимістичним. За другий квартал 2018 року приріст ВВП становить 3,8%. Однак, для зростання ВВП на рівні 4-6% Україні потрібно забезпечити рівень інвестицій 20% ВВП. В даний час державні інвестиції - до 2% ВВП, прямі іноземні інвестиції - до 2 млрд долл США», - підкреслив голова Ради НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-