Справа на 900 мільйонів: ДФС розслідує оборудку в банку

Справа на 900 мільйонів: ДФС розслідує оборудку в банку "Фінанси та кредит"

Укрінформ
Головне слідче управління фінансових розслідувань ДФС розслідує виведення 900 млн грн з банку "Фінанси та кредит" через дочірню структуру.

Дана оборудка здійснювалася через заміщення ліквідних активів банку на неліквідні облігації нерезидента Finance and Credit Ukraine BV. Це випливає з ухвали Шевченківського районного суду м. Києва, що оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

Так, Головне слідче управління фінансових розслідувань ДФС проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, у рамках якого звернулося до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів із правом вилучення їх оригіналів, які перебувають у володінні АТ Банк "Фінанси та кредит".

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи АТ Банк "Фінанси та кредит" (код 09807856), в період 2006-2015 років шляхом зловживання службовим становищем, з метою розтрати активів АТ банку "Фінанси та кредит" (далі банк), безпідставно вивели кредити фізичних та юридичних осіб, забезпечені іпотекою та заставою автотранспорту, на загальну суму понад 900 млн грн (еквівалент 36 млн доларів США), шляхом погашення кредитної заборгованості неліквідними облігаціями нерезидента Finance and Credit Ukraine BV.

"Службові особи банку, шляхом безпідставного погашення кредитної заборгованості по кредитних договорах, здійснили незаконне виведення ліквідних активів на загальну суму понад 900 млн грн (еквівалент 36 млн доларів США), спричинивши збитки АТ "Фінанси та кредит", а в подальшому Фонду гарантування вкладів фізичних осіб", - йдеться у матеріалах справи.

Читайте також: Схема на 144 мільйони: шахраї вкрали у Фонду гарантування актив "Платинум банку"

Таким чином, на думку слідчих, фінансовий інструмент, призначений для залучення коштів (облігації), фактично було використано як механізм заміщення ліквідних кредитів банку. У результаті цієї оборудки в подальшому Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було завдано збитків на загальну суму понад 900 млн грн.

У грудні 2015 року Національним банком України була винесена постанова "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "Банк "Фінанси та кредит".

18 грудня 2015 року Виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було винесено рішення про початок процедури ліквідації АТ "Банк "Фінанси та кредит" і делегування повноважень ліквідатора банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-