Світовий банк назвав три фактори економічного зростання в Україні

Світовий банк назвав три фактори економічного зростання в Україні

Укрінформ
Ранній врожай, збільшення внутрішнього споживання за рахунок підвищення зарплат та пенсій, а також перекази заробітчан - такими є три фактори прискорення зростання економіки України у першому півріччі 2018 року.

Про це йдеться в Економічному огляді Світового банку в Україні.

Так, за даними Світового банку, економічне зростання в першій половині 2018 року прискорилося до 3,5% завдяки ранньому врожаю та збільшенню внутрішнього споживання, яке відбулося за рахунок підвищення зарплат та пенсій. Додатковим фактором було збільшення переказів заробітчан.

Водночас, як наголошується у звіті, через затримки з проведенням реформ, в Україні не відбулося значного поліпшення інвестиційних настроїв.

"Не спостерігається значного поліпшення інвестиційних настроїв через затримки реалізації структурних реформ і виконання програми МВФ, а також з огляду на значні потреби України у зовнішньому фінансуванні та зростання передвиборчої невизначеності", - зазначається в огляді.

Як повідомляв Укрінформ, попередній макроеконономічний прогноз щодо економічної ситуації в Україні у 2018 році Світовий банк оприлюднив у квітні поточного року. Зокрема, Світовий банк зберіг прогноз зростання ВВП України 3,5% в 2018 році.

При цьому, в прогнозі йшлося про необхідність проведення низки реформ, відсутність яких може призвести в 2018-2019 роках до зниження темпів зростання ВВП на 2 відсоткових пункти. У жовтні минулого року Світовий банк прогнозував зростання ВВП України в 2018 році на 3,5%, в 2019 і 2020 – по 4%.

Читайте також: Без угоди з МВФ економічне зростання в Україні уповільниться до 2% - Світовий банк

Серед необхідних реформ були названі створення Антикорупційного суду, реформування держбанків, запуск ринку землі і прозора приватизація.

Також, як зазначили в Світовому банку, інфляція в Україні в 2018 році може знову перевищити очікування Національного банку на тлі очікуваного підвищення витрат на оплату праці. Витрати на оплату праці в Україні в 2018 році можуть перевищити 18% ВВП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-