Без угоди з МВФ економічне зростання в Україні уповільниться до 2% - Світовий банк

Без угоди з МВФ економічне зростання в Україні уповільниться до 2% - Світовий банк

Укрінформ
Перспективи економічного зростання України на найближче майбутнє значною мірою залежатимуть від домовленостей з МВФ, який має забезпечити зовнішнє фінансування країни, та темпів впровадження реформ.

В іншому випадку в 2019 році передбачається падіння темпів економічного зростання до менш як 2%. Про це йдеться в Економічному огляді Світового банку в Україні, датованому 4 жовтня. 

“Перспективи економічного зростання значною мірою залежать від темпів впровадження реформ та досягнення домовленостей з МВФ. Це особливо важливо, коли доступ до зовнішнього ринку капіталу значно погіршився для країн, що розвиваються”, - зазначив директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови і України Сату Какхонен.

У свою чергу, співпраця з МВФ, послідовне впровадження нещодавно ухвалених та нових структурних реформ мають надіслати позитивний сигнал інвесторам, вважають у Світовому банку. 

"У цьому випадку економічне зростання у 2018 році становитиме 3,3 %, у 2019 - 3,5 %, а у 2020-2021 роках, коли пов'язана з виборами невизначеність зменшиться, може перевищити 4%", - йдеться в Економічному огляді.

У протилежному випадку, попереджає Світовий банк, у 2019 році передбачається падіння темпів економічного зростання до менш ніж 2%. 

"Адже відсутність прогресу в реалізації реформ і невиконання умов програми співпраці з МВФ призведуть до втрати довіри інвесторів, загострення макроекономічної вразливості та скорочення внутрішнього попиту через фінансові труднощі", - наголошується в документі.

Читайте також: Глава МВФ попередила про наближення глобальної фінансової кризи

Як повідомляв Укрінформ, за даними Світового банку, економічне зростання в першій половині 2018 року прискорилося до 3,5% завдяки ранньому врожаю та збільшенню внутрішнього споживання, яке відбулося за рахунок підвищення зарплат та пенсій. Додатковим фактором було збільшення переказів заробітчан. Водночас через затримки з проведенням реформ, в Україні не відбулося значного поліпшення інвестиційних настроїв. 

Попередній макроеконономічний прогноз щодо економічної ситуації в Україні у 2018 році Світовий банк оприлюднив у квітні поточного року. Зокрема, Банк зберіг прогноз зростання ВВП України на 3,5% в 2018 році.

При цьому, в прогнозі йшлося про необхідність проведення низки реформ, відсутність яких може призвести в 2018-2019 роках до зниження темпів зростання ВВП на 2 відмотквих пункти. У жовтні минулого року Світовий банк прогнозував зростання ВВП України в 2018 році на 3,5%, в 2019 і 2020 – по 4%.

Серед необхідних реформ були названі створення Антикорупційного суду, реформування держбанків, запуск ринку землі і прозора приватизація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-