Закон про

Закон про "єдине вікно" на митниці набув чинності

Укрінформ
Сьогодні в Україні набув чинності Закон України "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму "єдиного вікна" та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України".

Про це повідомляється на офіційному веб-порталі Верховної Ради України.

Відповідно до закону, при переміщенні товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України взаємодія між декларантами, їх представниками та органами доходів і зборів, іншими державними органами здійснюється з використанням механізму "єдиного вікна".

З цією метою ДФС створює єдиний державний інформаційний веб-портал "Єдине вікно для міжнародної торгівлі", який має запрацювати протягом шести місяців після  набуття чинності зазначеного закону. "Єдине вікно міжнародної торгівлі" працюватиме у цілодобовому режимі, на службу покладене зобов’язання з його адміністрування.

Державні органи, які видали дозвільні документи на митне оформлення, зобов’язані подати їх в електронному вигляді до "Єдиного вікна міжнародної торгівлі". Таким чином скасовується необхідність подання суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності або митним брокером паперового документа, виданого одним державним органом іншому.

Законом також передбачено скорочення кількості контролюючих органів на кордоні.

Так, посадові особи митниць перевірятимуть дозвільні документи, які раніше перевірялися посадовими особами Державної екологічної інспекції.

Посадові особи Державної прикордонної служби України отримали повноваження перевіряти рівень радіоактивного забруднення транспортних засобів та вантажів, що ввозяться на митну територію України (ця функція до прийняття закону також була закріплена за Держекоінспекцією).

Читайте також: Фіскальна служба назвала причину черг на кордоні з Польщею

Санітарно-епідеміологічний та екологічний контроль товарів, що переміщуються через митний кордон, скасовується.

До обов`язків Державної фіскальної служби України також віднесено визначення кодів згідно з УКТ ЗЕД товарів, щодо переміщення яких через митний кордон України встановлені заборони або обмеження, та ведення й оприлюднення на сайті ДФС переліків таких заборон або обмежень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-