Атомники не використали коштів із чинних тарифів, а просять ще - Нацкомісія

Атомники не використали коштів із чинних тарифів, а просять ще - Нацкомісія

Укрінформ
Атомники не використали значної частини коштів, закладених у чинний тариф на відпуск електроенергії, однак вимагають підвищення тарифів. Економія є на заходах з ремонту, супроводження та експлуатації, комплексній програмі з підвищення безпеки.

Про це у Facebook написала голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко.

"Атомники не використали значну частину коштів. Економія є на заходах з ремонту, супроводження та експлуатації, комплексній програмі з підвищення безпеки. Близько 90% коштів не використані на підвищення безпеки АЕС порівняно з тим, що закладено у структуру тарифу. Спостерігається економія витрат на оплату праці. Компанія не використовує кошти, передбачені структурою тарифу для своєї діяльності, але наполегливо вимагає - дайте ще!" - написала Кривенко.

Вона висловила переконання, що НКРЕКП цілком обґрунтовано та логічно не погодила пропозицію ДП “НАЕК «Енергоатом» збільшити тариф із 54 коп. за кВт-год до 71,5 коп. за кВт-год.

"Ми не розуміємо, чому адміністративні видатки держкомпанії повинні несподівано зрости на 40%? Чому прибуток підприємства повинен збільшитись у 2,5 раза? Чому ціна на паливну складову повинна значно перевищувати імпортний паритет?" - зазначила голова комісії.

Вона також розповіла, що в Енергоатомі передбачена найбільша заробітна плата серед усіх ліцензіатів НКРЕКП - у середньому 18 тис. гривень.

"Середня зарплата працівників інших генеруючих підприємств нижча, а енергорозподільчих підприємств становить 10 тисяч гривень. Отже, заробітна плата в «Енергоатомі» більша на 80%. Та ми все одно погодилися на таке її підвищення, щоб підтримати фахівців, зберегти колектив. Але на необґрунтоване завищення інших статей видатків, на перетворення «Енергоатома» на «чорну діру», де у непрозорих схемах закупівель зникають кошти споживачів, ми не погодимося", - наголосила Кривенко.

Читайте також: У Київенерго викупили все майно — до кущів та штучної ялинки

Голова комісії розповіла, що в Енергоатомі кажуть уже про необхідність підвищити тариф до 108 коп. за кВт-год із ПДВ.

"Жодного обґрунтування для радикального підвищення тарифів для АЕС немає. Комісія і далі стоятиме на захисті споживачів", - зазначила Кривенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-