Україні варто приєднатися до ініціативи Китаю «16 + 1» - експерт

Україні варто приєднатися до ініціативи Китаю «16 + 1» - експерт

Укрінформ
Україні варто приєднатися до регіональної ініціативи Китаю «16 + 1» щонайменше у статусі спостерігача. 

Про це заявив член правління Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук на презентації аналітичного дослідження "Україна - Китай після 2014 року: нова сторінка у відносинах" у середу, 26 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Буквально по сусідству з нами у Центральній Європі є об'єднання «16 + 1» - це формат, у якому Китай співпрацює з державами Центральної та Східної Європи, державами Балтії і Балкан, а також Румунією та Болгарією... Україна не висловлювала, принаймні на державному рівні, інтересу до такого приєднання, хоча рекомендації про це постійно лунають... Як на мене, привабливим сценарієм, і це стосується не тільки «16 + 1», а всіх регіональних ініціатив, у тому числі формату держав Тримор'я, є українська участь щонайменше у статусі спостерігача", - сказав Герасимчук.

Він додав, що статус спостерігача засвідчив би українську присутність у регіоні та інтерес нашої держави до регіональних об'єднань.

Герасимчук розповів, що прецедент уже створено - Білорусь отримала такий статус у форматі «16 + 1» і, відповідно, має ближчий контакт з Китаєм та державами "шістнадцятки", що теж дуже важливо.

Експерт зауважив, що питання надання статусу спостерігача вирішуватиме передусім Пекін, але для України порівняно з "Ініціативою трьох морів" це, радше, плюс, аніж мінус, оскільки Угорщина як член Тримор'я могла б заблокувати це рішення. 

"У форматі «16 + 1» такого ризику немає, тому що Китай має важелі впливу, щоб це рішення провести", - переконаний Герасимчук.

За його словами, вигоди від участі у форматі «16 + 1», насамперед, відчуваються у сфері економіки. При цьому він визнав, що динаміка відносин Китаю з країнами "шістнадцятки" нижча порівняно з державами Старої Європи, однак є низка країн, які є бенефіціарами виходу Китаю на європейські ринки.

"Держави, які найбільше виграють від участі у форматі «16 + 1», - це Угорщина, Сербія і Румунія. Дві з цих країн є безпосередніми сусідами України, і відповідно, якщо ми зможемо поширити на себе цей приклад, то зможемо також розраховувати на підвищення рівня співпраці і динаміки двосторонніх відносин", - спрогнозував експерт. 

Читайте також: Борг підприємств перед Нафтогазом за тиждень зменшився на 0,4%

Проект «16 + 1» - регіональна ініціатива Китаю, метою якої є інтенсифікація співпраці з 11-ма країнами ЄС і 5-ма Балканськими країнами. В економічній сфері Китай виділив три пріоритетні напрямки потенційної співпраці: інфраструктура, високі і зелені технології.

Вперше про проект було заявлено в 2012 році у Варшаві, де прем'єр Держради КНР Вень Цзябао виступив з ініціативою під назвою «12 заходів Китаю для заохочення дружнього співробітництва з країнами Центральної та Східної Європи.

У формулу «16 + 1» крім Китаю включені Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Словенія, Хорватія, Сербія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Албанія і Македонія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-