Дохідну частину бюджету можна збільшити на 17,6 мільярда - Рахункова палата

Дохідну частину бюджету можна збільшити на 17,6 мільярда - Рахункова палата

Укрінформ
У проекті державного бюджету на 2019 рік є можливість збільшити дохідну частину на 17,6 мільярда гривень, зокрема, за рахунок податку на прибуток підприємств та акцизного податку.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи Висновки Рахункової палати щодо проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік".

"За оцінкою Рахункової палати, є можливість збільшити загальну суму доходів у проекті держбюджету на 2019 рік, загалом - на 17,6 млрд грн. Зокрема, за рахунок податку на прибуток підприємств - на 13,2 млрд грн, акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) - на 4,4 млрд гривень", - сказав Пацкан. 

За словами голови Рахункової палати, номінальні видатки споживання зростуть на 12,8%, тоді як видатки розвитку зменшаться на 4,5%. А реально видатки державного бюджету загалом на 2019 рік, без урахування цінового чинника, зменшаться на 0,4%. 

За підсумками експертизи проекту держбюджету Пацкан зазначив, що навіть у разі досягнення прогнозованого зростання реального ВВП на 3% у 2019 році валовий внутрішній продукт не досягне рівня 2013 року. Крім того, значними є ризики неутримання інфляції у грудні 2019 року до грудня попереднього року на прогнозованому рівні - 7,4%. 

Читайте також: Бюджет-2019: уряд прогнозує більше половини "місцевих доходів"

Очільник відомства наголосив, що основним джерелом фінансування державного бюджету в 2019 році мають стати нові державні запозичення, що становитимуть чверть фінансових ресурсів держбюджету. Крім того, у проекті основного кошторису країни на 2019 рік передбачені значні надходження коштів від приватизації державного майна, щодо яких існує великий ризик неотримання у запланованих обсягах.

Як повідомляв Укрінформ, 21 вересня уряд представив проект Державного бюджету України на 2019 рік у парламенті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-