Мінагро очікує цьогоріч більший валовий збір зерна, ніж прогнозувалося

Мінагро очікує цьогоріч більший валовий збір зерна, ніж прогнозувалося

Укрінформ
В Україні панічні прогнози щодо урожаю зернових у 2018 році не справдилися — валовий збір зерна буде більшим, ніж  минулого року. Сьогодні можна підтвердити прогноз 63 млн тонн зернових.

Про це розповів на прес-конференції в Києві перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми є тією країною, в якій не справдилися панічні прогнози щодо валового збору врожаю. Якщо подивитися на статистику країн, які нас оточують, то в усіх країнах прогнози негативні справдилися, а в Україні не справдилися. Валовий збір зерна буде більшим, ніж минулого року. Ми озвучували прогноз 63 млн тонн зернових. Я думаю, що станом на сьогодні цей прогноз можна підтвердити», - сказав Мартинюк.

За його словами, на сьогодні в Україні зібрано 24 млн тонн пшениці, що повністю покриває як внутрішні, так і експортні потреби.

«Щодо якості пшениці. Були різні прогнози, що продовольчої пшениці надзвичайно мало. Я хочу сказати, що співвідношення продовольчої і непродовольчої пшениці зафіксоване як 60 до 40 відповідно. Ми повністю забезпечені - як внутрішні потреби повністю забезпечені, так і наші експортні можливості», - заявив високопосадовець.

Читайте також: СЕТАМ продаватиме право на оренду державної землі

Він запевнив, що, незважаючи на недобір урожаю в країнах північної півкулі, попит на сьогодні на українську пшеницю надзвичайно високий, буде збережено баланс між внутрішніми та експортними потребами.

«Ми підписали із трейдерами меморандум, де записали, що експортні можливості України по пшениці становлять 8 млн тонн продовольчої, 8 млн тонн непродовольчої. Це забезпечить баланс правильний між внутрішнім споживанням і експортом. Хоча потенціал нашого експорту я б оцінив як 10 плюс. Ми могли б експортувати більше», - підкреслив Мартинюк.

За даними Держстату, у 2017 році урожай зернових та зернобобових культур становив 61,3 млн тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-