СЕТАМ продаватиме право на оренду державної землі

СЕТАМ продаватиме право на оренду державної землі

Укрінформ
Між OpenMarket (Державним підприємством «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) та Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру укладено договір про забезпечення функціонування системи електронних земельних торгів.

Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства.

"Державне підприємство «СЕТАМ» Міністерства юстиції України та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру в рамках пілотного проекту впровадження електронних земельних торгів уклали Договір про забезпечення функціонування системи електронних земельних торгів", - ідеться в повідомленні Мінагро.

Зазначається, що перші лоти уже виставлені в системі OpenMarket.

"До продажу будуть запропоновані права оренди на 10 ділянок загальною площею 210 гектарів, по дві в Кіровоградській, Одеській, Сумській, Львівській та Чернігівській областях. Згідно із процедурою, визначеною Земельним кодексом України, торги можуть відбутися не раніше ніж через 30 днів після експозиції лотів", - наголошує прес-служба.

Зазначається, що важливим етапом впровадження електронних земельних торгів стало доопрацювання Держгеокадастром та розробка окремого модуля аукціонів, що стало можливим за підтримки програми EGAP, яка виконується Фондом "Східна Європа".

Читайте також: Аграрії України намолотили перші 1,5 мільйона тонн зерна кукурудзи - Мінагро

За словами міністра юстиції України Павла Петренка, СЕТАМ вже має чималий досвід з продажу землі.

"Сукупна вартість земельних ділянок, проданих на OpenMarket, досягла 348,5 млн грн. Торги з продажу оренди землі відбуваються виключно з використанням сучасної технології Blockchain, яка унеможливлює будь-які маніпуляції та корупційні ризики", - наголосив Петренко.

Досвід земельних торгів має і Держгеокадастр.

«За 9 місяців цього року обсяг земельних торгів Держгеокадастру уже перевищив показник за весь минулий рік. Цей напрям є стратегічним в сфері земельних відносин і потребує постійного вдосконалення та доступності для суспільного контролю", - сказав перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк.

На OpenMarket сукупне подорожчання земельних лотів від Державної виконавчої служби становить 26,6%, зазначив генеральний директор ДП «СЕТАМ» OpenMarket Віктор Вишньов. Він додав, що система електронних аукціонів додатково принесла 44 млн грн у державний бюджет. 

Як повідомлялося, торік Кабмін ухвалив постанову №688 від 21 червня, реалізація якої сприяє викоріненню зловживань із землею на місцях та забезпечує прозорість і відкритість цієї сфери. Тоді Прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що суть змін полягає у встановленні умов розпорядження землею в частині передачі її в оренду - виключно через електронний аукціон.

OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) займається реалізацією майна через мережу Інтернет. Система працює на всій території України з 2014 року.

Територіальні органи Держгеокадастру на торгах у 2017 році  реалізували 1 837 прав оренди на земельні ділянки загальною площею 42,5 тис. гектарів. У результаті місцеві бюджети отримали 118,7 млн гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-