На відкритий аукціон виставлять 44 ділянки для видобутку нафти й газу - експерт

На відкритий аукціон виставлять 44 ділянки для видобутку нафти й газу - експерт

Укрінформ
До кінця року в Україні на відкритий аукціон виставлять 44 ділянки для нафтогазвидобування.

Про це в Івано-Франківську за «круглим столом» щодо регулювання доступу до нафтогазоносних надр заявив керівник сектору «Енергетика» BRDO Олексій Оржель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З 2017 року жодного аукціону з продажу спецдозволу на користування нафтогазоносними надрами не проведено. В цьому році 44 ділянки планують винести на аукціони.  Зараз триває робота, аби ці аукціони були прозорі на електронних платформах », - повідомив Оржель.

За його словами, держава має створити максимальний доступ через спецдозволи на відкриті аукціони. Закриті кімнати, стверджує Оржель, - це вже учорашній день. Не менш важливо формувати ціну лоту, додав він.

«Важливо, аби ціна лоту формувалась або на маркетингових дослідженнях, або на спрощеній формулі. Якщо ж нам важко затягувати інвесторів в Україну, ціна лоту може бути і нульовою», - зауважив керівник сектору «Енергетика» BRDO.

Читайте також: В Україні запуcтили інтернет-платформу, що сприятиме розвитку бізнесу

Нині, стверджує експерт, процедура надання спецдозволу на користування надрами є дуже складною і такою, що породжує зловживання. Загалом, 84% спецдозволів надаються в Україні без конкурсу. При цьому  існуючі родовища нафти і газу переважно виснажені і потребують значних інвестицій та сучасних технологій, які недоступні для багатьох учасників ринку. Розвитку конкуренції перешкоджає ще й держрегулювання, яке контролює майже усі операції нафтогазовидобувних компаній. Відтак, газовий ринок в Україні зростає незначними темпами – 6%, а видобуток сирої нафти різко падає.

Експерти переконані, що на відкритих аукціонах має перемагати той, хто має «дешеві ресурси, сучасні технології та найкраще вміє працювати на цьому ринку».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-