"Органічний" закон допоможе споживачам купувати саме екопродукцію - Мінагро

Укрінформ
Введення в Україні "органічного" закону спростить життя добросовісним виробникам, а споживачам дасть упевненість, що вони купують саме органічну продукцію. 

На цьому наголосила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева під час прес-конференції у Києві на тему "Новий "органічний" закон: чого очікувати виробникам та споживачам?", повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Має запрацювати система контролю за контролем. Буде прямий вплив на нашу впевненість, що ми купуємо справді органічну продукцію, а не просто марковану значком", - зазначила Трофімцева.

Вона розповіла, що раніше в Україні було не більше 30 виробників органічної продукції, а тепер мінімум в 10 разів більше. І порадила їм не чекати, а якнайшвидше отримати відповідний сертифікат. 

Заступник міністра запевнила, що будуть доволі високі штрафи як для несумлінних виробників, так і органів сертифікації. Буде можливість виключати їх з реєстрів виробників органічної продукції. 

"Це євроінтеграційний закон, бо наближує наше законодавство до європейського, робить простішим життя тих, хто добросовісно працює і ускладнить недобросовісним виробникам", - сказала заступник міністра Ольга Трофімцева.

Читайте також: Урожай зернових цьогоріч буде більшим, ніж очікувалося - Мінагро

Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», прийнятий Верховною Радою України 10 липня, буде введено в дію через рік з дня набрання ним чинності - 2 серпня 2019 року.

Із прийняттям цього закону запроваджується чіткий механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю операторів органічного ринку та органів сертифікації. Також за порушення законодавства у сфері органічного виробництва встановлюється відповідальність. При цьому, виробництво та обіг органічної продукції контролюватиметься не лише державою, а й органами сертифікації.

Зокрема, за введення в обіг або реалізацію органічної продукції без відповідного сертифіката на юридичних осіб передбачено накладення штрафу у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб-підприємців - п’яти мінімальних заробітних плат. Якщо орієнтуватися на мінімальну заробітну плату, встановлену на 2018 рік, то йдеться про 29 784 грн та 18 615 грн відповідно.

За порушення закону для органів сертифікації передбачено накладення штрафу у розмірі від п’яти до двадцяти чотирьох мінімальних заробітних плат.

Окрім того, власники торгових марок, які містять напис «органічний», «біо-», «еко-» тощо, мають право використовувати такі написи протягом 18 місяців з дня введення в дію Закону про органічне виробництво. Після 2 лютого 2020 року використання таких написів можливе виключно за умови наявності чинного сертифіката, виданого суб’єктом, внесеним до Реєстру органів сертифікації.

Усі виробники органічної продукції, які уклали договір з органом сертифікації, будуть внесені до нового Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Такий Реєстр буде створено після введення в дію Закону України про органічне виробництво № 2496-VIII.

Виробник органічної продукції має право укладати договір на проведення сертифікації лише з одним органом сертифікації, який внесено до Державного реєстру органів сертифікації. Також виробник має право додатково укласти договір з органом іноземної сертифікації, який внесено до Переліку органів іноземної сертифікації.

Після укладення договору на проведення сертифікації з органом сертифікації, Мінагро вносить виробника до Реєстру протягом 10 днів з дня отримання ним відповідної інформації від органу сертифікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-