Ціна енергетичного вугілля в Україні має

Ціна енергетичного вугілля в Україні має "прив'язуватись" до європейської - експерти

Укрінформ
Європейська асоціація вугілля та лігніту (EURACOAL) вважає, що визначення індикативної ціни енергетичного вугілля на підставі АРІ2 є найкращим індикатором зміни цін для України.

Про це повідомила прес-служба Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

"На думку експертів EURACOAL, середня ринкова ціна вугілля на європейському ринку гарантує надійність та механізм, за допомогою якого ціновий ризик може управлятися шляхом хеджування, - саме це забезпечує прозорість процесів, пропонуючи інвесторам більш стабільне середовище", - йдеться у повідомленні.

Згідно з висновками європейських експертів, передбачений підхід до визначення індикативної ціни енергетичного вугілля на підставі середньої ринкової ціни вугілля на європейському ринку (АРІ2) є найкращим індикатором зміни цін на вугілля для України та ставить вітчизняний ринок у відповідність з іншими країнами. Це пояснюється тим, що майже весь європейський вугільний бізнес здійснюється за прямим чи непрямим посиланням на API2. Такий показник, переконані в EURACOAL, - найбільш ліквідний, оскільки включає в себе велику кількість цінових пропозицій, що надаються як покупцями, так і продавцями ресурсу.

Спеціалісти Європейської асоціації вугілля та лігніту вважають: якщо Україна має намір підтримувати вітчизняний видобуток, необхідно визнавати вплив імпорту та встановлювати ціни для власного вугілля на рівні імпортного паритету. Інші країни у такій самій ситуації визначали ціну імпорту як базову для внутрішнього видобутку, надаючи рівність з імпортом. 

Також у звіті EURACOAL акцентується увага на світових тенденціях ціноутворення енергетичного вугілля:

країни всього світу, які імпортують вугілля, незалежно від того, чи виробляють вони вугілля,  повинні використовувати міжнародні ціни з урахуванням вартості транспортування;

країни, у яких видобуток внутрішнього вугілля зменшувався, використовували європейські контрольні ціни як найкращий показник відповідної ціни на еквівалентний товар;

показник API2 фіксує цінову активність у всій північно-західній Європі, з багатьма покупцями та продавцями. Саме тому ліквідність в API2 перевищує показник інших індексів.

Читайте також: Нафтогаз візьме участь у тристоронніх переговорах щодо транзиту газу Україною

У Нацкомісії нагадують, що з метою проведення незалежного аналізу питання ціноутворення на вугілля НКРЕКП звернулась до Європейської асоціації вугілля та лігніту (EURACOAL) з проханням здійснити незалежний огляд Методики та надати об’єктивну оцінку підходу до визначення індикативної ціни енергетичного вугілля, передбаченого НКРЕКП у Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 3 березня 2016 року № 289.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-