В Україні розробили ключові положення нової системи «зелених» аукціонів

В Україні розробили ключові положення нової системи «зелених» аукціонів

Укрінформ
Держенергоефективності разом представниками бізнесу та експертами у Комітеті ВРУ ПЕК напрацювали ключові положення нової системи «зелених» аукціонів.

Про це повідомляє Управління комунікації та зв'язків з громадськістю Держенергоефективності. 

"Держенергоефективності як один з координаторів роботи над створенням системи аукціонів в Україні провело спільну нараду із бізнесом та експертами у Комітеті ВРУ ПЕК для формування узгоджених рішень. Зокрема, учасники наради знайшли спільні точки дотику по найбільш дискусійним питанням", - йдеться в повідомленні.

Так, передбачається, що в аукціонах зможуть брати участь різні компанії незалежно від встановленої потужності об'єкту та джерела «чистої» енергії. Втім така участь буде обов'язковою лише для проектів: СЕС потужністю більше 10 МВт; ВЕС потужністю більше 20 МВт. 

Крім того, запропоновано розглянути можливість в подальшому поширити обов'язковість аукціонів на менш потужні об'єкти.

Також сторони дійшли згоди запровадити систему аукціонів з 2020 р. і проводити торги не рідше, ніж 2 рази на рік.

Основною перевагою законопроекту є термін державної підтримки - 20 років.

Читайте також: На Миколаївщині відмовилися будувати комунальну сонячну електростанцію

Більшість учасників наради запропонували провести кілька пілотних аукціонів за різними типами генерації «чистої» енергії не лише в зоні відчуження, а й в інших регіонах.

«Також незмінною є позиція щодо важливості досягнення цілей розвитку відновлюваної енергетики. Аукціони як нова система підтримки мають відбуватися таким чином, щоб забезпечити виконання завдань, взятих на себе Україною відповідно до Угоди з ЄС (Директиви ЄС) та інших документів», - вважають в Держенергоефективності.

Крім цього, пропонується встановлювати квоти за регіональним принципом із урахуванням технічних можливостей та ресурсів регіонів.

Присутні також розглянули можливість оптимізувати «зелені» тарифи для біомаси та біогазу.

"Справа в тому, що сьогодні частка виробництва електроенергії з біогазу та біомаси становить лише 1,2% відносно інших видів відновлюваних джерел (СЕС, ВЕС, ГЕС), а в країнах ЄС ця частка - майже 18 %. Важливо, що виробництво енергії з біогазу та біомаси є більш прогнозованим, а також зазначені проекти можуть брати участь у балансуванні енергосистеми", - наголошується в повідомленні.

За результатами наради готуються узгоджені позиції для подання Комітету ВРУ ПЕК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-