Чурій розповів, як з резерву витратили $40 мільярдів на

Чурій розповів, як з резерву витратили $40 мільярдів на "долар по 8"

Укрінформ
Національний банк з 2011 по 2014 рік для утримання курсу на рівні 8 грн за долар витратив близько $40 млрд.

Про це під час круглого столу "Що станеться з гривнею восени?" сказав заступник глави Національного банку України Олег Чурій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З 2011 року по 2014 рік для утримання курсу на певному рівні Національний банк витратив $40 млрд. Наш борг в іноземній валюті - $46 млрд дол. Рахуйте, 40 млрд дол. було витрачено для утримання курсу на рівні 8", - сказав Чурій.

Він зазначив, що Національний банк продовжує згладжувати коливання курсу шляхом виходів на валютні аукціони.

Як раніше повідомляли в НБУ, зростання попиту на валюту має ситуативний і сезонний характер. Пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей (гірничо-металургійного комплексу, АПК) залишається на досить високому рівні, який свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні.

Читайте також: Транші МВФ не мають прямого впливу на курс гривні — Нацбанк

Проте спостерігається збільшення попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку із-за сезонних, ситуативних і психологічних чинників. Так, позначається сезонне збільшення попиту з боку імпортерів енергоресурсів, які потребують валюти для розрахунків за газ і за нафтопродукти (для раннього початку збирання врожаю), і з боку імпортерів товарів і послуг споживчого спрямування (електроніка, харчові продукти, туризм і тому подібне), які є наслідком зростання доходів населення.

Крім того, під впливом негативних очікувань вже традиційно напередодні осені зменшується пропозиція валюти з боку населення на готівковому ринку, який відбивається на спрямованості операцій банків на міжбанківському валютному ринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-