Нацкомісія пропонує затвердити критерії оцінки ризику у сфері телекомунікацій

Нацкомісія пропонує затвердити критерії оцінки ризику у сфері телекомунікацій

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) пропонує затвердити критерії, за якими оцінюватиметься ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері телекомунікацій.

Проект постанови Кабінету міністрів "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері телекомунікацій та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації" виставлено для обговорення на сайті комісії.

Пропонується встановити такі критерії провадження господарської діяльності у сфері телекомунікацій, як кількість видів діяльності; види діяльності; кількість регіонів України, в яких суб’єкт господарювання має право на здійснення виду діяльності; кількість абонентів; кількість не виконаних в установлені строки розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов у сфері телекомунікацій НКРЗІ та приписів уповноважених НКРЗІ посадових осіб про усунення порушень законодавства про телекомунікації за період після закінчення останньої планової перевірки до моменту прийняття рішення про включення суб’єкта до річного плану перевірки.

Для кожного критерію пропонується визначити показники, яким нараховуватиметься кількість балів у залежності від ступеня настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сфері телекомунікацій. 

Віднесення суб’єкта ринку телекомунікацій до одного з трьох ступенів ризику (високого, середнього, незначного) здійснюватиметься шляхом  нарахування суми балів за кожним показником критеріїв. 

Пропонується також встановити періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) щодо відповідного суб’єкта господарювання, яка відраховуватиметься від дати закінчення останнього планового заходу державного нагляду. У разі коли за результатами двох останніх планових перевірок не виявлено фактів порушення вимог законодавства у сфері телекомунікацій, наступна планова перевірка такого суб’єкта господарювання проводиться не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений у 1,5 рази. Це положення не застосовується до суб’єктів господарювання, віднесених до високого ступеня ризику.

Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки та відповідальність суб’єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).

Читайте також: Нацкомісія розробляє зміни щодо скорочених телефонних номерів

Відповідно до абзаців третього-шостого частини другої статті 5 Закону орган державного нагляду (контролю) визначає у віднесеній до його відання сфері критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності.

З урахуванням значення прийнятного ризику всі суб’єкти господарювання, що підлягають нагляду (контролю), належать до одного з трьох ступенів ризику: високий, середній або незначний.

Залежно від ступеня ризику органом державного нагляду (контролю) визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю).

Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням органу державного нагляду (контролю).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-