Права інтелектуальної власності: у ДФС заявили про кількість зупинок в оформленні

Права інтелектуальної власності: у ДФС заявили про кількість зупинок в оформленні

Укрінформ
Державна фіскальна служба України зафіксувала  з початку 2018 року майже 4,2 тисячі випадки призупинення оформлення товарів на митницях через можливе порушення прав інтелектуальної власності. 

Про це повідомляє прес-служба ДФС.

"Протягом січня-липня поточного року митницями здійснено майже 4,2 тис. випадків призупинень митного оформлення товарів за підозрою у порушенні прав інтелектуальної власності".

За вказаний період порушено 7 справ про порушення митних правил за фактами ввезення та вивезення товарів, які включені до митного реєстру об'єктів права інтелектуальної власності, на загальну суму майже 1,4 млн гривень (за ст. 476 Митного кодексу України).

Так, наприклад, Одеською митницею було виявлено кілька випадків ввезення партії товарів з порушенням прав інтелектуальної власності.

У першому випадку було виявлено 4,4 тис. пар кросівок  із позначеннями, що схожі на знаки Adidas, Nike, Puma. Контрафактну продукцію намагалося ввезти з Китаю одне з українських товариств. Під час митного контролю та оформлення товару було встановлено, що товар переміщується з порушенням прав інтелектуальної власності. Митне оформлення було призупинено та справу направлено до суду. Суд підтвердив, що товар переміщувався з порушенням прав інтелектуальної власності, тому його було конфісковано. 

Читайте також: Порушникам при виплаті зарплат донарахували понад 600 мільйонів податку - ДФС

Загальна сума конфіскованого товару перевищила 1 млн грн. Також за рішенням суду було накладено штраф у розмірі 17 тис. грн.

У другому випадку одне з українських приватних підприємств спробувало ввезти 417 навушників з Китаю, на яких неправомірно використовувалось зображення та логотип Apple, який включений до митного реєстру об'єктів права інтелектуальної власності. За рішенням суду товар на загальну суму 104,2 тис. грн було конфісковано, на порушника накладено 17 тис. грн штрафу. 

У ДФС нагадують, що для сприяння захисту прав інтелектуальної власності під час  зовнішньоекономічної діяльності  Державна фіскальна служба України веде митний реєстр об'єктів права інтелектуальної власності. До них належать об'єкти авторського права і суміжних прав, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні марки, географічні зазначення (зазначення походження товарів) та сорти рослин.

Загалом, станом на 1 серпня цього року до митного реєстру об'єктів права інтелектуальної власності за заявами правовласників внесено 3 818 об'єктів. З них 206 -  внесено з початку 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-